Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Brauni koji se ne pekuOrahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
25. januar
Uštipci koji se sami okrećuMasnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću.
Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
13. mart
Keksići koji se tope u ustimaU principu, ovi brzi, ekonomični keksići koji se tope u ustima mogu da se naprave bez kokosovog ulja, samo sa uljem (1 šolja) - ja sam imala i odlučila sam da stavim 50/50....
15. maj
Odgovarajući začini za pasuljOna se stavlja kada se pasulj skuva i skine sa vatre.
U zavisnosti od toga kako zapržavamo pasulj, možemo kao obavezan začin spomenuti i alevu papriku, kojom većina domaćica zapržava jelo....
09. mart
Hleb sa ajranom, koji se ne mesiGotov hleb bez mešenja sa ajranom, koji se ne mesi potpuno ohladite na podmetaču i nakon toga isecite....
28. nov.
Koji začin se za šta koristi?Začini su sveži, sušeni ili na drugi način obrađeni određeni delovi biljaka koji imaju poseban ukus i aromu i koji se koriste u ishrani. Svaki začin je pogodniji za određeno jelo od drugog....
25. nov.
Koji začini se stavljaju u pesto?Glavni začini za pesto su bosiljak, biber, so i muskatni oraščić.
Zanimljiva je činjenica da je prvi kuvar koji je objavio recept za pesto bio Đovani Batista Rato još 1863. godine....
10. januar
Koji začini se stavljaju u boraniju?Peršun i mirođija su sveži zeleni začini, koji veoma dobro dopunjuju ukus boranije. Stavljajte ih pri kraju kuvanja, da mogu da se sačuvaju vredni sastojci. U nekim krajevima jelima sa boranijom dodaju i nanu....
31. okt.
Koji začini se stavljaju na jaja?Takođe možete dodati mešavinu provansalskih biljaka;
Začini za jaja na oko
Generalno, začini za jaja na oko su biber, so, aleva paprika, možete dodati i čubar ili druge začine po svom ukusu;
Začini za kuvana jaja...
20. dec.
Ovi začini ne treba da se stavljaju u isto jeloNana
Nana, koja može da se kombinuje sa čubrom, alevom paprikom i peršunom, je karakterističan začin za pravljenje pasulja i sočiva./page...
09. april
Kroasani sa maslacem koji se tope u ustimaPromešajte kvasac i šećer dok ne dobijete tečnost. Dodajte mleko i ostavite na stranu.
U brašno dodajte so i promešajte. Viljuškom smrvite maslac u brašnu, a kasnije nastavite rukom. Dodajte kvasac i mešajte dok ne dobijete...
06. jul
Uštipci sa sitnim sirom, koji se sami okrećuMešam dok se ne dobije ujednačena smesa. Ostavljam 20 minuta,
Nakon toga zagrebem jednom kašikom i stavljam u ulje, zagrejano na srednoj vatri.
U mnogo ulja se prže ovi uštipci. Okreću se sami!...
08. nov.
Fondan krompirići (krompirići iz rerne koji se tope)ove jedinstvene krompire, koji se tope i rastapaju....
18. januar
Koji začini se stavljaju u jagnjeću glavu?Idealno je potom staviti u odgovarajuću plastičnu kesu i natrljati začinima kao što su so, biber, aleva paprika, prstohvat origana, nane, a dodati i lovorov list ili dva....
08. feb.
Koji začini se stavljaju u kiseli kupus?Ako ste jednostavnijeg ukusa i ne volite jelo sa previše začina, u kiseli kupus uvek možete dodati samo so po ukusu i alevu papriku....
19. okt.
Začini koji odgovaraju oradiKapari su još jedan način da oplemenite i začinite oradu.
Generalno, orada toleriše mnoge začine jer je lišena jakog i teškog mirisa....
28. okt.
Začini koji odgovaraju pirinčuKako bi pirinač bio ne samo ukusan, već i aromatičan, pomažu nam različite vrste začina. Pripremite sami smesu začina, koja odgovara kuvanom pirinču....
15. sep.
Pasulj u kukeruOtvorite pasulj i kutlačom uzimajte po malo od bujona i stavljajte u brašno mešajući dok se ne apsorbuje.
Tako dok se ne razredi zaprška i možete bez problema da ga prebacite u šerpu kod pasulja....
14. jul
Pravi začini za boraniju i pasuljMože biti i sveža i sušena;
- Najkarakterističniji začin za pasulj u domaćoj kuhinji je piskavica....
28. nov.
Pečeni pasulj u đuvečariZa ovaj pasulj u đuvečari sam pasulj namočila u hladnoj vodi preko noći, zatim ga prokuvala i promenila prvu vodu.
Kuvala sam još malo dok se pasulj malo ne skuva....
22. dec.
Beli pasulj u đuvečariBeli pasulj oko 350-400 g, potopimo ga u hladnu vodu prethodne noći. Drugog dana operemo lepo i stavljamo u posoljenu vodu da se kuva na tihoj vatri....
27. mart
Šareni pasulj u rerniPotopimo pasulj na jednu noć u vodi.
Sipamo ga i stavljamo ga u čistu vodu da jednom provri. Sipamo ovu vodu i ponovo operemo.
Kuvamo dok ne bude gotovo....
23. dec.
Ukusan pasulj u đuvečariČim voda provri ponovo se baca, a pasulj se ispira i prebacuje u glinenu đuvečaru.
U njega se dodaju na sitno isečeni luk, šargarepa i paprika. Čenovi belog luka se stavljaju celi....
26. maj
Prženi pasulj u tiganjuDodajte grančicu piskavice, lovorov listi i ulje, stavte na slabu vatru (ako ga stavite na jaku vatru pretvoriće se u kašu) da vri dok potpuno ne omekša. Procedite pasulj i sačuvajte mu vodu....
29. maj