Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba pečurke ovčarkeKulinarska upotreba pečurke ovčarke
04. jun
Popularne su kako u celoj Evropi, tako i kod nas, zato što s njima možete napraviti sve vrste kulinarske poslastice....
Gljiva Mrka trubačaGljiva Mrka trubača
24. april
Pogledajte još: - Nepoznata gljiva Mrka trubača; - Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubača....
Kulinarska upotreba šafranaKulinarska upotreba šafrana
28. april
U kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji. Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila....
Kulinarska upotreba začina MahlebKulinarska upotreba začina Mahleb
25. okt.
Da ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba. Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima....
Kulinarska upotreba Kvark siraKulinarska upotreba Kvark sira
02. maj
Šta je kvark sir? Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote. Tokom procesa proizvodnje...
Brašno od graška - kulinarska upotrebaBrašno od graška - kulinarska upotreba
04. maj
Kulinarska upotreba brašna od graška Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaTušt - koristi i kulinarska upotreba
19. okt.
Kakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta? Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaPesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba
16. okt.
Kulinarske primene Pesta Trapaneze Poslužite Pesto Trapaneze preko kuvane testenine, kao što su makaroni, pene, taljatele, farfale. Špagete sa pestom Trapaneze su klasično jelo....
Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotrebaBrašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba
29. sep.
Ispitivanja su pokazala da nakon samo godinu dana upotrebe ovo brašno dovodi do značajnih poboljšanja brojnih zdravstvenih indikatora koji se odnose na bolesti srca i dijabetes....
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaVlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotreba
26. sep.
Divlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela. Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
Kapuska - kulinarska magija sa kupusomKapuska - kulinarska magija sa kupusom
23. dec.
Kupus se očisti, opere i iseče. Treba da budu srednje veliki parčići. Luk se seče na sitne kocke, a paprika - na krupnije parčiće. Stavlja se šira šerpa na ringlu. Ringla se zagreva na maksimalnu temperaturu. U šerpu se...
PečurkePečurke
05. sep.
Kulinarska upotreba pečuraka Glavno pravilo pre obrade pečuraka je da se pečurke operu detaljno pod hladnom tekućom vodom....
Šitake PečurkeŠitake Pečurke
15. sep.
Kao i slične vrste pečurki, Šitake imaju veoma jaku aromu. Pre upotrebe bi trebalo da se operu i potope u toplu vodu 20 minuta. Šitake imaju pore, pa se zahvaljujući njima brzo rehidratiraju....
Čorba od crne trubeČorba od crne trube
17. okt.
Pečurke operite i očistite. Isecite na male komade. Luk takođe iseckajte. Stavite ga da vri u posoljenoj vodi /oko 1.2 l sa maslacem. Čim omekša dodajte i pečurke. Kada se i one skuvaju, stavite i paradajz pire....
Ciganska pečurkaCiganska pečurka
16. okt.
Na našim prostorima ciganska pečurka je vrsta ugrožene pečurke. Inače za kulinarske svrhe biraju se najmlađe pečurke tokom jula i avgusta. Na kapicama ne treba da ima crnih tufnica ili rupica od crva....
Pečurka bukovačaPečurka bukovača
05. mart
Za upotrebu u kulinarstvu se preporučuju one sa mlađim šeširom, a sama priprema je kao i kod ostalih pečuraka....
Pečurke za bolji sluhPečurke za bolji sluh
04. april
1
Ako pogledamo isečenu pečurku, ona podseća na ljudsko uvo i stoga pečurke mogu da podrže naš sluh. Hajde da vidimo u kojoj meri je ova teorija primenljiva na pečurke....
Kako spremiti Šitake pečurke?Kako spremiti Šitake pečurke?
20. mart
U bukvalnom prevodu, naziv ovih pečuraka znači - pečurke koje rastu na drvetu kestena....
Sotirane pečurkeSotirane pečurke
27. april
Očišćene pečurke isecite na kriške. Zagrejte maslinovo ulje i maslac i dodajte pečurke tako što ih promešate. Dodajte iseckan beli luk na sitno i sotirajte zajedno 1-2 minuta....
Sterilisane pečurkeSterilisane pečurke
06. okt.
Odozgo poređajte pečurke i prelijte ih vodom u kojoj su se kuvale. Ako je neophodno dodajte još prokuvane i posoljene vode. Zatvorite tegle i sterilišite 60 minuta....
Gurabije-pečurkeGurabije-pečurke
10. avgust
Gurabije-pečurke su mnogo ukusne....
Pečurke kaprezePečurke kapreze
30. avgust
Pečurke operite ili tačnije obrišite dlanovima. Izvadite koren. Svaku pečurku osušite ubrusom sa obe strane. U kaseroli rastopite masalc sa izgnečenim belim lukom....
Pečurke sotePečurke sote
29. nov.
Pečurke se očiste vlažnim kuhinjskim ubrusom i oljušte se. Iseku se na kriške, ali se ne skida stručak. Zagreva se maslac u tiganju i dodaju se čenovi belog luka, prepolovljeni na dva dela....
Praktična upotreba kore pomorandžePraktična upotreba kore pomorandže
14. jun
Pre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
Seme celera - zdravstvena upotrebaSeme celera - zdravstvena upotreba
04. maj
Celer se smatra rođakom peršuna i ima mnogo dokazanih zdravstvenih koristi. Ova povrtna kultura se koristi u različitim jelima u svom svojstvu hrane, tako što svojim specifičnim ukusom dopunjava ukus mnogih jela. Seme...