Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
GrizGriz je cenjena hranljiva namirnica koja se dobija mlevenjem zrna pšenice ili kukuruza, a razultat nam je poznat pšenični ili kukuruzni griz....
20. jun
Kukuruzni Grizbrašno sa sirom, sa kruškom, napraviti pastirsku pitu, palačinke ili penjurliju, kukuruzni kolač ili sitne kolače i na kraju, ali ne i najmanje važno, popularnu desertnu griz alvu, koja se tradicionalno pravi sa pšeničnim...
13. dec.
Pšenične mekinjeSastav pšeničnih mekinja
Pšenične mekinje su pravi izvor korisnih materija i vitamina. Razlog tome jesu korisne materije koje se nalaze u samoj pšenici....
03. jul
Ražano-pšenični hleb u mini pekariU unutrašnjost mini pekare stavljamo vodu, ulje, so i šećer.
Dve vrste brašna pomešamo i sipamo unutra.
Stavljamo kvasac na vrh, ne treba da dodiruje vodu. Uključujemo na program za hleb - 750 grama....
11. sep.
Da li griz deblja?Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove dimenzije variraju od 0, 25 do 0, 75 mm....
11. januar
Griz kašaU šerpu sipajte sveže mleko i stavite ga na vatru da proključa.
U posudu sipajte griz, so i šećer i dobro promešajte namirnice.
Nekoliko sekundi prek nego što mleko proključa, u tankom mlazu sipajte suve namirnice iz...
18. dec.
Griz mafiniPomešamo kukuruzni griz i smeđi šećer i potopimo sa toplom vodom, prethodno u njoj pomešamo sveže isceđen sok od limuna.
Aromatizujemo smesu za naše mafine sa vanilom. Ostavljamo griz da nabubri oko 1 sat. Nakon toga u...
27. april
Griz-alvaVodu, šećer i vanilu promešajte dok ne dobijete hladni šećerni sirup.
U tiganj sa teflonskim pokrivačem stavite maslac. Ugrejte ga i kada se istopi dodajte griz, pa mešajte dok ne dobije boju svetlog peska.
Dodajte...
22. jun
Pšenični hleb sa semenkama u mini pekariU posudu mini pekare sipajte vodu.
Dodajte prosejano brašno, kvasac, začine i miks semenki. Na kraju posipajte kurkumu.
Uključite pekač na osnovni program i ostavite da se ispeče.
Kada je hleb gotov, izadite ga...
09. maj
Ražani pšenični hleb u kesi po Valinom receptuRažano-pšenični hleb u kesi po Valinom receptu pečemo otprilike 30-35 minuta, ali mnogo zavisi i od vaše rerne....
18. okt.
Šarena griz alvaU šerpu sipamo vodu i šećer. Ostavljamo da vri malo dok se šećer ne istopi i dok se sirup ne zgusne.
U duboki tiganj na vatri stavljamo ulje da se ugreje sipamo griz da se prži dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga prelivamo...
04. januar
Karamelizovana griz alvaStavite 1 šolju šećera da se karamelizuje, nakon toga dodajte preostali šećer i sipajte svu vodu. Mešajte, dok se ne otopi, pa zatim sklonite karamelizovani sirup sa vatre.
Zagrejte maslac u poseboj posudi i dodajte griz...
20. sep.
Griz-krem BauntiU posudu se stave šećer, maslac i griz. Ostavljaju se na ringli da se zapeku dok ne dobiju zlatastu boju.
Za to vreme se pomešaju sveže i kokosovo mleko i zagrevaju se u mikrotalasnoj (može i na ringli, dok ne pokipi)....
31. avgust
Klasična griz-alvaZapecite griz u umerenoj rerni dok ne dobije zlatnu boju, povremeno mešajući drvenom kašikom.
U topao griz dodajte maslac i mešajte dok se ne rastopi. Nakon toga dodajte topao preliv, pripremljen od vode i šećera.
Dobro...
19. maj
Babina griz alvaPripremamo prvo sirup od vode i šećera. U njega dodajemo vanilu.
Kada je gotov, u dubok tiganj se sipa ulje. Kada se zagreje sipa se griz i zaprži se dok ne postane zlatast.
Nakon toga u njega sipamo sirup i mešamo...
09. sep.
Brzi griz uštipciUmutiti jaja, dodati toplu vodu, dodati mleko, prašak za pecivo i griz sve pomešati.
Mešajte malo duže da se razbiju grudvice.
Pržiti uštipke na ulju sa obe strane da porumene....
25. feb.
Nepravilni griz kolačiJaja penasto umutiti sa šećerom.
Dodati mleko i ulje, zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju dodati griz, pa smesu dobro sjediniti.
Pripremiti četvrtast pleh i korpice za mafine, u svaku korpicu...
25. jul
Posna griz tortaPomešati griz sa šećerom, belim vinom, brašnom, uljem, sodom bikarbonom i oraščićem.
Sve dobro promešati i ostaviti da odstoji 30 minuta na hladnom mestu.
Sipati u namazan pleh uljem, peći na 180°C 20 min.
Kada...
17. jul
Grčki griz desertPočnite sa sirupom, za tu svrhu ujedinite sve sastojke za njega i nakon što provri kuvajte 5 minuta. U velikom tiganju sa nelepljivim dnom istopite maslac i dodajte ulje, zagrejte ih dobro.
Sipajte griz i mešajte neprestano...
15. jul
Zdrava griz alvaU šerpu sipajte vodu i šećer. Kada provri, dodajte cimet i vanilu.
Nakon toga u drugoj šerpi istopite maslac i sipajte griz. Na slabijoj ringli mešajte loptice dok ne dobiju blagu preplanulost.
Nakon toga dodajte šećerni...
11. jun
Domaće griz knedleZa knedle: Žumance odvojiti od belanceta. Belance umutiti viljuškom u čvrst šam, dodati žumance i izmešati. Posoliti, dodati ulje i sjediniti viljuškom. Dodavati kašiku po kašiku griza, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta...
22. avgust
Klasična griz alvaU šerpu sipamo vodu i dodajemo šećer, stavljamo na vatru i ostavljamo da provri, dodajemo vanilu, promešamo i skidamo sa vatre.
U tiganj ugrevamo ulje i sipamo griz, promešamo i pržimo dok ne promeni boju.
U etapama...
18. januar
Dvobojna griz alvaPočnite sa sirupom, pomešajte šećer i vodu u šerpi, stavite na ringlu i ostavite da provri.
Dodajte vanile, izmešajte i ostavite da malo vri tri minute nakon proviranja.
U šerpi zagrejte ulje, dodajte griz i pržite...
20. april
Grčka griz alvaUgrevamo ulje u šerpi i dodajemo griz, mešamo da ne zagori.
U drugoj posudi propremamo vodu i šećer da bismo mogli da sipamo u griz, koji smo zapržili da dobije braon boju.
Dodajemo cimet i nastavljamo da mešamo. Mešamo...
20. jul