Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se čuva vino?Kako se čuva vino?
14. okt.
Dobra vest - iako ne toliko sveže, staro vino ne može da nam našteti. A ukoliko vam se često dešava da otvorene flaše stoje - zašto da ne pozovete prijatelje, pa da iskoristite alkoholni eliksir?...
Ukusne rol-viršle za stare i mladeUkusne rol-viršle za stare i mlade
23. feb.
Rastvorite kvasac i 1 supenu kašiku šećera u vodu. Pokrijte krpom i ostavite sa strane 10- 15 minuta. Ako je kvasac suv sipajte ga odmah u brašno. U posudi pomešajte 3 šolje prethodno prosejanog brašna. U udubljenje u...
Kako da otvorimo vino bez vadičepaKako da otvorimo vino bez vadičepa
15. mart
Nema tužnije stvari na svetu nego da kupite flašu dobrog vina, da dođete kući sa ogromnom željom da popijete jednu čašu vina i da shvatite da nemate vadičep. Ili ste pozvali specijalnog gosta, vadite flašu odstalajog...
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacKako prepoznati kvalitetno vino i šampanjac
22. mart
Mutno, ali ne baš staro vino znači da se pokvarilo ili da mu je talog isplivao na površinu....
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Veoma često i pre svega u evropskim slatkišima primećuje se da se za posipanje određenog slatkiša, na primer milibrota, koriste šećerne perlice. Njihova priprema je jednostavna. Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove...
VinoVino
01. april
Od ovog trenutka slede procesi fermentacije šire, filtracije i taloženja, sazrevanja vina i flaširanja. Danas je u mnogim zemljama proizvodnja i potrošnja vina postala svojevrsna religija sa vekovima starim korenima....
Kako da napravimo domaći kravlji sirKako da napravimo domaći kravlji sir
13. januar
Cediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
Liker od vinaLiker od vina
01. nov.
Sastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja. Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio. Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
Rakija od vinaRakija od vina
09. jun
Rakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta....
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus. Temperatura serviranja...
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
Ovo vino su voleli još stari Grci i Rimljani, koji su ga čuvali u amforama izloženim suncu na terasama i tavanima. Španska Malaga je vrsta mešanog vina....
Najpopularnija portugalska vinaNajpopularnija portugalska vina
29. mart
Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima, koji su doneli lozu na ovu teritoriju. Više od 2.000 godina u Portugalu se prave vina koja se ne mogu naći nigde drugde....
Porto VinoPorto Vino
21. avgust
Vrste porto vina Kako portugalsko zakonodavstvo nalaže, porto vino može biti deklarisano samo ako je staro 10, 20, 30 ili preko 40 godina....
Crno VinoCrno Vino
30. jun
I nije slučajno - kuvanje s vinom na starom kontinentu je nasleđena tradicija hiljadama godina, jer još su rimljani bukvalno "utapali" pripremljenu hranu u vino....
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Prema starim hronikama, ovo piće se vekovima unazad proizvodi na prostorima Azije. Prvi proizvođači su živeli za vreme kineske dinastije Džou. Na teritoriji Azije ima dosta otrovnih zmija....
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino. Gazirano...
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
Vino MadeiraVino Madeira
12. feb.
Generalno rečeno, temperatura treba da bude oko 15-16 stepeni, ako je vino nešto starije, a ako je vino mlađe, onda temperatura treba da bude oko 13-14 stepeni....
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Što je vino starije, to su mu aroma i ukus bolji, a samim tim se i više osećaju....
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Recept za Pečenog šarana sa belim vinom Potrebni sastojci: šaran - 1 komad, belo vino - 2 šolje; ulje - odokativno; beli luk - 5 čena, star; so; biber....
Nemački umak od vinaNemački umak od vina
17. okt.
Dodaje se vino, so i biber, umak se ostavi još 1 minut na ringli, nakon čega se skida. Servira se topao ili hladan uz meso ili dinstano povrće....
Italijanski sos od vinaItalijanski sos od vina
14. okt.
Prokuvajte i dodajte vino, promešajte dobro i sklonite sa vatre....
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ako ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....