Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se čuva vino?Dobra vest - iako ne toliko sveže, staro vino ne može da nam našteti. A ukoliko vam se često dešava da otvorene flaše stoje - zašto da ne pozovete prijatelje, pa da iskoristite alkoholni eliksir?...
14. okt.
Ukusne rol-viršle za stare i mladeRastvorite kvasac i 1 supenu kašiku šećera u vodu. Pokrijte krpom i ostavite sa strane 10- 15 minuta. Ako je kvasac suv sipajte ga odmah u brašno.
U posudi pomešajte 3 šolje prethodno prosejanog brašna. U udubljenje u...
23. feb.
Kako da otvorimo vino bez vadičepaNema tužnije stvari na svetu nego da kupite flašu dobrog vina, da dođete kući sa ogromnom željom da popijete jednu čašu vina i da shvatite da nemate vadičep.
Ili ste pozvali specijalnog gosta, vadite flašu odstalajog...
15. mart
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacMutno, ali ne baš staro vino znači da se pokvarilo ili da mu je talog isplivao na površinu....
22. mart
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako se prave perlice šećera?Veoma često i pre svega u evropskim slatkišima primećuje se da se za posipanje određenog slatkiša, na primer milibrota, koriste šećerne perlice. Njihova priprema je jednostavna.
Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove...
10. nov.
VinoOd ovog trenutka slede procesi fermentacije šire, filtracije i taloženja, sazrevanja vina i flaširanja.
Danas je u mnogim zemljama proizvodnja i potrošnja vina postala svojevrsna religija sa vekovima starim korenima....
01. april
Kako da napravimo domaći kravlji sirCediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
13. januar
Liker od vinaSastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja.
Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio.
Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
01. nov.
Rakija od vinaRakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta....
09. jun
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
Najpopularnija likerska vinaOvo vino su voleli još stari Grci i Rimljani, koji su ga čuvali u amforama izloženim suncu na terasama i tavanima. Španska Malaga je vrsta mešanog vina....
11. april
Najpopularnija portugalska vinaPortugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima, koji su doneli lozu na ovu teritoriju. Više od 2.000 godina u Portugalu se prave vina koja se ne mogu naći nigde drugde....
29. mart
Porto VinoVrste porto vina
Kako portugalsko zakonodavstvo nalaže, porto vino može biti deklarisano samo ako je staro 10, 20, 30 ili preko 40 godina....
21. avgust
Crno VinoI nije slučajno - kuvanje s vinom na starom kontinentu je nasleđena tradicija hiljadama godina, jer još su rimljani bukvalno "utapali" pripremljenu hranu u vino....
30. jun
Zmijsko vinoPrema starim hronikama, ovo piće se vekovima unazad proizvodi na prostorima Azije. Prvi proizvođači su živeli za vreme kineske dinastije Džou. Na teritoriji Azije ima dosta otrovnih zmija....
02. april
Gazirano vinoGazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino.
Gazirano...
06. mart
Vino MarsalaMarsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
16. feb.
Vino MadeiraGeneralno rečeno, temperatura treba da bude oko 15-16 stepeni, ako je vino nešto starije, a ako je vino mlađe, onda temperatura treba da bude oko 13-14 stepeni....
12. feb.
Vino MalagaŠto je vino starije, to su mu aroma i ukus bolji, a samim tim se i više osećaju....
04. dec.
Belo VinoRecept za Pečenog šarana sa belim vinom
Potrebni sastojci: šaran - 1 komad, belo vino - 2 šolje; ulje - odokativno; beli luk - 5 čena, star; so; biber....
15. sep.
Nemački umak od vinaDodaje se vino, so i biber, umak se ostavi još 1 minut na ringli, nakon čega se skida.
Servira se topao ili hladan uz meso ili dinstano povrće....
17. okt.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust