Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto su žitarice korisne?Zašto su žitarice korisne?
28. mart
Ima više vlakana, duplo više kalcijuma, triput više gvožđa i 25% više proteina. Kada se ispeče, ječam postaje alkalan. Ova žitarica je odlična zamena za kafu, jer poboljšava raspoloženje i daje snagu....
Hrana sa gvožđem je obavezna za umni razvoj deteta! Evo zaštoHrana sa gvožđem je obavezna za umni razvoj deteta! Evo zašto
12. jun
Od voća - kivi, borovnice, lubenica, dinja, mango, kao i citrusi - pomorandže, limun, mandarine, grejpfrut; - Žitarice - preproučuju se integralni proizvodi - ovsene mekinje, pšenica, kao i pirinač; - Orašasti plodovi...
Voće najbogatije gvožđemVoće najbogatije gvožđem
04. okt.
Evo voća sa najviše gvožđa. Nar Ovo egzotično i kiselkasto voće ne samo da snabdeva organizam gvožđem, već i podržava rad kardiovaskularnog sistema u celini....
GvožđeGvožđe
17. april
gvožđa....
Koje namirnice su bogate gvožđem?Koje namirnice su bogate gvožđem?
01. maj
Što se tiče povrća, najveći sadržaj gvožđa imaju kupus i cvekla. U ribi takođe ima dosta gvožđa. Spanać sadrži određene količine gvožđa....
Svinjske kosti sa patlidžanom u šerpi od livenog gvožđaSvinjske kosti sa patlidžanom u šerpi od livenog gvožđa
08. april
U šerpi od livenog gvožđa ugrevamo ulje, propržimo svinjske kosti dok meso ne pobeli i vadimo na tanjir. Ako je potrebno sipamo 2 supeen kašike ulje i propržimo luk, paprike i oceđeni patlidžan....
Kako da uklonite koroziju sa livenog gvožđaKako da uklonite koroziju sa livenog gvožđa
14. dec.
Liveno gvožđe pripada crnim metalima i dvokomponentna je mikroporozna legura gvožđa i ugljenika....
Hrana bogata gvožđem koja nam je potrebnaHrana bogata gvožđem koja nam je potrebna
02. mart
unosa gvožđa, a jagnjeća - 48%....
Koji napici su bogati gvožđem?Koji napici su bogati gvožđem?
24. januar
Nedostatak gvožđa je najčešći deficit u ishrani i smatra se da oko 20% žena pate od njega. Najbolje rešenje je da se svakog dana konzumiraju namirnice i napitci bogati gvožđem....
Ideje sa zdrave slatkiše sa jabukovim brašnomIdeje sa zdrave slatkiše sa jabukovim brašnom
05. maj
Jednoj odrasloj osobi je potrebno 25-30 grama prirodnih vlakana na dan. To znači da naša dijeta treba da uključuje svakodnevni unos vlaknastog povrća i voća i integralne hrane. Uprkos tome, u našem dnevnom jelovniku...
Napici sa kofeinomNapici sa kofeinom
27. jul
Kofein je jedna od materija, bez kojih savremeni čovek prosto ne može da živi. Istina je da veći deo čovečanstva uzima kofein na jedan ili drugi način svakodnevno - čak po nekoliko puta na dan. On je dragocen, zato što...
Dijeta sa lubenicomDijeta sa lubenicom
01. jul
Crveni deo lubenice sadrži lako svarljive ugljene hidrate, proteine, vitamin C, vitamin B1 i B3, folnu kiselinu, magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor i devedeset odsto vode....
Dijeta sa jagodamaDijeta sa jagodama
22. maj
Osim što su ukusne i zdrave, jagode imaju i fantastična dijetalna svojstva. One su jedino voće, pogodno za ishranu tokom bilo koje dijete. Mršavljenje sa jagodama je prosto kao pasulj. One normalizuju metabolizam, ubrzavaju...
Dijeta sa pšenicomDijeta sa pšenicom
08. januar
Sada je vreme da očistite organizam od masne hrane, da skinete višak kilograma i da imate savršenu figuru. Već postoje razne vrste dijeta za mršavljenje, tako da svaka žena može da proceni za sebe šta najbolje deluje na njen...
Hrana sa cisteinomHrana sa cisteinom
11. nov.
Žitarice Gotovo sva hrana koja je u zrnima u sebi sadrži cistein, ne samo ako nisu rafinisane ili podložene drugoj obradi. Najbogatiji cisteinom su smeđi pirinač, kinoa, proso, ovas i drugo....
Dijeta sa testeninomDijeta sa testeninom
18. jun
Dijeta sa makaronama (testeninom) je apsolutna novost u tehnikama mršavljenja. Jedna je od retkih koja dozvoljava konzumaciju testenine, pa čak i pice. Dijeta sa testeninama povezana je sa takozvanom Mediteranskom...
Dijeta sa borovnicamaDijeta sa borovnicama
18. avgust
Pored vitamina B, C i PP, u borovnicam je sadržano i gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, natrijum. Borovnice su korisne za vid i za cirkulatorni sistem. One značajno smanjuju nivo šećera u krvi....
Mršavljenje sa artičokomMršavljenje sa artičokom
24. feb.
Artičoka je jedno od najkorisnijih povrća za ljude koji žele da izgube višak kilograma. Ovo povrće je poznato po tome što je gotovo bez kalorija – oko 60 kalorija po porciji – a takođe je bez masti i sa visokim sadržajem...
Dijeta sa cveklomDijeta sa cveklom
12. januar
Dijeta sa cveklom je monodijeta – njeno značenje je da se u određenom vremenskom periodu konzumira samo jedan proizvod. Ali takve dijete ne bi trebalo da se drže duže od četiri ili pet dana. Nedostatak različitih hranljivih...
Dijeta sa cveklomDijeta sa cveklom
06. dec.
Cvekla je izuzetno korisna za zdravlje. Njena konzumacija obezbeđuje snažan priliv minerala i vitamina. Dijeta sa cveklom, osim što će vam pomoći da steknete kondiciju, obnoviće vaše telo nakon iscrpljenosti, pomaže...
Biljni izvori gvožđaBiljni izvori gvožđa
14. jul
Kinoa Ova popularna žitarica sadrži više proteina od većine drugih žitarica. Takođe je bogata folnom kiselinom (vitamin B9), magnezijumom, bakrom, manganom....
Pametna dijeta sa salatom sa mesom koja neosetno topi mastiPametna dijeta sa salatom sa mesom koja neosetno topi masti
21. sep.
Dijeta sa salatom sa mesom logično ređa biljne sastojke i belančevine. Glavno u svakom režimu ishrane je raznovrsnost. Dijeta sa salatom sa mesom ne stresira organizam i nije potrebno da gladujete. Glavno u njoj...
Šta kuvati sa graškom?Šta kuvati sa graškom?
15. jul
Od neverovatnih testenina, do kremastih supa, slanih pirea i brzih salata - uključivanje graška u vaša kulinarska remek dela je zdrav dodatak jelima u bilo koje godišnje doba. Bilo da je svež, smrznut ili čak konzerviran...
Omiljena jela sa tikvicamaOmiljena jela sa tikvicama
08. mart
Tikvice su dobro poznato povrće na anšim prostorima. Pošto su to niskokalorična i lagana hrana, a takođe i sezonsko povrće za prolećno doba, većina nacionalnih balkanskih jela sa tikvicama su prolećna jela. Za razliku...
Hrana sa ekspektorantnim svojstvimaHrana sa ekspektorantnim svojstvima
27. januar
bolove u grlu i olakšaće iskašljavanje), džigerica crnog bakalara, ne kiseli mlečni proizvodi; - hrana biljnog porekla: mahunarke, proklijala pšenic, a bundevine semenke, suncokret, susa (i ulja), masline i maslinovo ulje, žitarice...