Pogača Sunce za rođendan

Toni AleksovToni AleksovDžedaj17632
23/07/2017
"Odavno tražimo većeg majstora za pogače od naše komšinice, ali ga još uvek nismo našli "
Priprema60 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno95 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 577
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada (1 žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • sveži kvasac - 1/2 kocke (21 g)
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • ulje - 4 kašike
  • brašno - 1 kg
  • seme bundeve
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite šećer i kvasac i dobro promešajte dok se šećer ne istopi i dok smesa ne postane tečna. Zagrejte sveže mleko i sipajte jednu šoljicu u kvasac. Promešajte da se šećer potpuno istopi i dodajte malo prosejanog brašna. Pokrijte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.

Za to vreme umutite jaja, a prethodno odvojite jedno žumance za premazivanje pogače. Dodajte 2 ili 3 kašike koselog mleka i dobro umutite. Nakon toga dodajte mleko i ulje. Prosejte brašno i dodajte so, napravite udubljenje i u njega sipajte smesu od jaja i aktivirani kvasac. Promešajte kašikom i dodajte po malo brašna. Nemojte odmah upotrebiti svo brašno, jer je moguće da nije potrebno, kako ne bi dobili tvrdo testo.

Prosejte oko 700 g brašna, a ako je potrebno, dodajte još malo. Počnite da mesite rukama i na taj način ćete proceniti da li je testo tvrdo ili meko. Dobija se testo od oko 1300 g. Premažite posudu uljem i u nju ostavite testo pokriveno da naraste.

Kada testo udvostruči zapreminu, podelite ga na 3 dela (jedan deo oko 450 g, a druga dva oko 370 g). Veliki deo oblikujte u razlijenu loptu i postavite je u tepsiju obloženu papirmo za pečenje. Druga dva dela razvucite u 2 velike kore, koje stavite jednu preko druge, a prvu premažite uljem.

Kore nasecite na 16 trougola. Svaki trougao zasecite u sredini, a vrh provucite kroz prorez odozdo na gore. Dobijene listove poređajte preko lopte u tepsiji, tako što vrhove stavite prema sredini pogače. Široke delove listova stisnite rukama da dobijete obli deo i pritisnite štapićem za ražnjić da ih ukrasite.

Gotovu pogaču pokrijte folijom i ostavite je da naraste. Kada testo bude vazdušasto na dodir, premažite pogaču umućenim žumancem sa malo mleka i ulja. Semenke bundeve možete staviti u sredinu pogače, a listove ukrasite susamom. Ugrejte rernu na 160 stepeni i stavite pogaču da se peče.

Pecite oko 35 minuta, izvadite pogaču i ostavite je na rešetci da se ohladi. Dok je još topla, premažite je sa malo maslaca. Ovo je fantastičan recept za pogaču koja liči na tortu i odgovara za rođendane.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar