Ako želite da napravite savršeni pirinač, koji nije lepljiv, onda su sledeći redovi za vas.
Koraci do pravljenja savršenog pirinča
1. Prvo što treba da uradite pre kuvanja pirinča je da ga nekoliko puta dobro operete pod tekućom hladnom vodom dok voda kojom ga perete ne postane bistra. Pranjem pirinča uklanja se skrob, koji je razlog zašto se pirinač lepi tokom kuvanja. Ako imate cediljku, vaš zadatak će biti lakši;
2. Druga stvar je da odredite proporcije vode i pirinča u zavisnosti od toga koju vrstu pirinča ćete kuvati. Za blanširani pirinač, koji se najčešće kuva, odnos je 1:3- 1 šolja pirinča, 3 šolje vode;
3. Treća stvar je da izaberete posudu u kojoj ćete kuvati pirinač, ali za vašu sigurnost, podelićemo da je pirinač najbolje kuvan u šerpi, koja je poželjno da ima debelo dno, jer je temperatura svuda raspoređena. . Možete, naravno, koristiti i veliki i duboki tiganj;
4. Ako ćete da kuvate pirinač u šerpi, prvo treba da stavite vodu u kojoj ima soli da proključa. Tek tada se dodaje pirinač.
5. Ne mešajte pirinač prečesto - uradite to samo jednom. Ovo će pomoći da se pirinač ne zalepi za dno posude;
6. Nakon što voda proključa, smanjite vatru i pokrijte šerpu poklopcem;
7. Dok se pirinač kuva, preporučuje se da se poklopac lonca ne podiže;
8. Ako ne želite da se pirinač slepi, nemojte ga mešati dok se kuva, osim prvog puta, kako smo već naveli. Ako ga stalno mešate, njegova zrna se lome i skrob se oslobađa;
9. Blanširani pirinač kuvajte oko 20 minuta;
10. Kada je pirinač gotov, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 10-15 minuta ispod poklopca;
11. Ako je u vašem pirinču ostalo još tečnosti, možete je proliti ili pokriti posudu suvom krpom koja će je upiti;
Ne propustite još i ukusne predloge sa pirinčem:
Komentari