Bonapeti.rs»Saveti»Šta je zeleni sastojak u turskoj baklavi?

Šta je zeleni sastojak u turskoj baklavi?

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
2139
Šta je zeleni sastojak u turskoj baklavi?

Zeleni sastojak baklave su pistaći.Tipičan sastojak i za druge turske deserte kao što je kadaif na primer. Pistaći je u sebi sakupio niz korisnih supstanci. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar, mangan, gvožđe i fosfor. Masne kiseline koje pistaći ima u sebi su linolenska, oleinska, stearinska i palmitinska.

Kombinacija svega ovoga doprinosi normalnom toku metabolizma lipida u telu. Vitamini koje sadrži su iz grupe A i B, kao što su vitamini B1, B6, B9, B9, C i E. Takođe, pistaći su izuzetno bogati vlaknima.

Takođe, na simptome anksioznosti i nervoze dobro se reaguje konzumiranjem pistaća. Takođe je koristan za nesanicu. Visok nivo antioksidanata, vitamina C i E, selena i resveratrola pomažu u usporavanju starenja ćelija.

Ulje od pistaćija se takođe koristi u kozmetici za izbeljivanje kože, regenerativne procedure ili razne upalne procese.

Korisni sastojci u jezgru koji se koriste u turskoj baklavi takođe poboljšavaju vid. Lutein kojeg ima u plodu je odličan lek za ovaj problem. Pistaći je poželjno jesti tokom trudnoće, jer jača imuni sistem i štiti majku od bolesti.

Kalcijum i lutein pomažu u procesu pravilnog formiranja koštanog tkiva bebe. Ipak, dobro je da količina kod trudnica ne prelazi oko 15-20 ploda dnevno. Nakon rođenja, poželjno je ograničiti unos orašastih plodova, posebno tokom dojenja zbog alergijskih reakcija bebe.

Sada znate zašto treba jesti baklavu sa pistaćijem.

Probajte različite ideje za baklavu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji