Zeleni sastojak baklave su pistaći.Tipičan sastojak i za druge turske deserte kao što je kadaif na primer. Pistaći je u sebi sakupio niz korisnih supstanci. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar, mangan, gvožđe i fosfor. Masne kiseline koje pistaći ima u sebi su linolenska, oleinska, stearinska i palmitinska.
Kombinacija svega ovoga doprinosi normalnom toku metabolizma lipida u telu. Vitamini koje sadrži su iz grupe A i B, kao što su vitamini B1, B6, B9, B9, C i E. Takođe, pistaći su izuzetno bogati vlaknima.
Takođe, na simptome anksioznosti i nervoze dobro se reaguje konzumiranjem pistaća. Takođe je koristan za nesanicu. Visok nivo antioksidanata, vitamina C i E, selena i resveratrola pomažu u usporavanju starenja ćelija.
Ulje od pistaćija se takođe koristi u kozmetici za izbeljivanje kože, regenerativne procedure ili razne upalne procese.
Korisni sastojci u jezgru koji se koriste u turskoj baklavi takođe poboljšavaju vid. Lutein kojeg ima u plodu je odličan lek za ovaj problem. Pistaći je poželjno jesti tokom trudnoće, jer jača imuni sistem i štiti majku od bolesti.
Kalcijum i lutein pomažu u procesu pravilnog formiranja koštanog tkiva bebe. Ipak, dobro je da količina kod trudnica ne prelazi oko 15-20 ploda dnevno. Nakon rođenja, poželjno je ograničiti unos orašastih plodova, posebno tokom dojenja zbog alergijskih reakcija bebe.
Sada znate zašto treba jesti baklavu sa pistaćijem.
Probajte različite ideje za baklavu!