Pravljenje sira nije teško, sve dok znate kako, naravno. Najvažnija stvar koju treba da imate da napravite dobar domaći sir jeste da imate dobro domaće mleko.
Većina ljudi misli da je priprema domaćeg sira preteška i da zahteva mnogo truda, ali to nije tako. Možete napraviti sir kod kuće od manje količine mleka. Evo šta će vam trebati:
Neophodni proizvodi: 2 litra svežeg mleka, koje nije kuvano, 10 kapi sirnog kvasca (maja), morska so, gaza i oklagija;
Pravljenje domaćeg sira
Nekada su naše bake pravile sir od mleka koje je tek pomuženo i još toplo. Danas se to može uraditi samo ako imate životinje koje mogu da vam obezbede mleko. Mleko u većini slučajeva kupujemo od proizvođača kada je već ohlađeno.
Mleko treba zagrejati dok ne dostigne telesnu temperaturu. Ako nemate termometar, moraćete da koristite svoj mali prst. Temperatura mleka treba da bude između 36-37 stepeni.
Mleko ne treba da bude vrelo. Trebalo bi da osetite veoma laganu toplotu. Nakon što mleko sklonite sa šporeta, dodajte deset kapi maje za sir i dobro promešajte.
Stavite poklopac na šerpu, a zatim šerpu prekrijte peškirom ili debljom krpom. Tako se ostavlja da stoji oko 90 minuta;
Nakon što ovo vreme prođe, šerpa se otvara. Mleko treba da stoji kao žele. Koristite nož da ga isečete. Nož treba da prolazi od kraja do kraja na udaljenosti od 3-4 cm. Zatim ponovo presecite poprečno. Trebalo bi da dobijete male kocke. Ponovo treba da ostavite da odstoji 20 minuta.
Tokom ovih 20 minuta odvaja se surutka od svežeg sira. Gazu navlažite vodom, a zatim istisnite svu vodu iz nje. Morate je staviti u šerpu iste veličine kao što je šerpa sa sirom. Krajevi gaze treba da budu van šerpe. Zatim sveži sir stavite u gazu.
Stavite oklagiju preko šerpe i zavežite suprotne krajeve jedan za drugi. Paket sa sirom u gazi podignite sa oklagijom i ostavite da se sir cedi 2 sata. Zatim možete koristiti malo težine da pritisnete sir da se lepo formira, tako što ga stavite na ravnu površinu ili kutiju sa rupama.
U kutiji sa rupama stoji 24 sata da se dodatno ocedi. Posle stajanja u kutiji, skine se težina koja ga pritiska, skine se i gaza i domaći sir se posipa morskom solju.
Sir se drži posoljen 5-6 sati.
A pošto ste već napravili zavidnu količinu domaćeg sira, onda će vam trebati ideje kako da ga upotrebite u jelima. Evo naših predloga za:
- aromatični pečeni sir;
- pohovani sir;
- vazdušaste krofne sa sirom;
Komentari