bonapeti.rs»Saveti»Kako se pije ricinusovo ulje?

Kako se pije ricinusovo ulje?

Kako se pije ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje se dobija od biljke ricinus, kao što i sam naziv kaže. Ova biljka je zapisana u knjizi Ginisovih rekorada kao jedan od najotrovnijih na svetu.

Ricinus biljka može da se nađe po celom svetu. Ako je klima tropska ili suptropska, ricinus postaje zimzelen i raste nekoliko uzastopnih godina. Ona je bila kultivisana pre 4 000 godina i upotrebljavala se za lekove u inustrijama i ako dekoracija.

Ako pogledate listove biljke, primetićete da ono liči na otvorenu ruku, a njen sok pomaže bržem zarastanju rana.

Još u drevnosti ricinus je bio korišćen kao lekovito i kozmetičko sredstvo. U kozmetičkoj industriji ricinus se visoko ceni zbog činjenice da ima svojstvo da hidrira kožu i da pomaže u rasti kose.

Dobijanje ricinusovog ulja

Postoji nekoliko načina za dobijanje ricinusovog ulja. Ulje se izvlači iz listova pomoću ekstrakcije, tako što se koriste rastvorljiva ili neka druga hemijska sredstva kroz proces nazvan toplo presovanje. Međutim, najkorisnije je ono Ricinusovo ulje koje se dobija putem hladnog presovanja.

Ispijanje ricinusovog ulja

Ovo ulje samo po sebi ima dosta neprijatan ukus koji može da uzrokuje povraćanje. Nudi se ne samo u tečnoj varijanti, neko i u kapsulama. Može i preporučuje se da ga upotrebljavaju odrasli i deca iznad 12 godina.

Može da se doda u čaj od đumbira, mleko i drugo za lakšu konzumaciju. Ricinusovo ulje je laksativ, što pomaže lakšem pražnjenju. Ricinusovo ulje radi protiv zatvora - u potpunosti čisti digestivni trakt i dovodi u red crevnu mikrofloru.

Želja za defekacijom se pojavljuje 4-6 sati nakon konzumacije, zbog toga je poželjno da se ne pije tokom sedmice i pre spavanja.

Ricinusovo ulje se nudi u kapsulama ili u tečnoj varijanti.

Dnevna doza ricinusovog ulja za odrasle

Dnevna doza ricinusovog ulja za odrasle je 30 g tečnog ulja ili 30 kapsula (svaka po 1 g).

Takva doza se sipa jednokratno na 24 sata, najviše tri uzastopna dana. Nemojte preterivati sa ricinusovim uljem, zato što na njega možete da se naviknete.

Ispijanje ulja od ricinusa treba da bude sat vremena pre ili posle obroka, kao bi se maksimalno apsorbovalo. Posle je potrebno da pijete više tečnosti kako biste se zaštitili od dehidriranja.

Doziranje ricinusovog ulja kod zatvora kod dece

Deca mogu da uzimaju minimum 5 g ricinusovog ulja što je 1 kašičica ili 5 kapsula po 1 g dnevno. Za prosečnu dozu je 10 g, a maksinalna dnevna doza ricinusovog ulja kod dece je 15 g tečnog ulja od ricinusa ili 15 tabletica po 1 g.

Primenjivanje ricinusovog ulja

Pomaže kod žuljeva - Ako se žuljevi redovno mažu ricinusovim uljem, to pomaže da se oni brže zaleče. Ako svako dan mažete stopala ovim uljem, koža će postati mekaš i neće biti nikakvih tragova od žuljeva. Masaža nogu ricinusovim uljem pomaže ublažavanju i uklanjanju otoka i smanjuje umor u nogama.

- Pomaže kod lomljivih noktiju - Ako svaki dan mažete nokte ricinusovim uljem, nakon enkoliko dana vaši nokti će prestati da se cepaju i ojačaće;

- Problemi sa kožom - Ako se redovno upotrebljava, ricinusovo ulje uklanja strije, kožu koja visi nakon skidanja kilograma, pigmentne fleke i stare ožiljke. Povrh svega ovoga ovo ulje usporava starenje.

- Hemoroidi - Ricinusovo ulje pomaže bržem lečenju hemoroida i uklanja bol. Na mestu gde se nalazi hemoroid, stavlja se zavoj ili gaza, natopljeni ricinusovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji