Cvekla je mnogo ukusno povrće, a takoše i mnogo korisno. Za kulinarsku upotrebu se koristi samo koren cvekle. Kao što znamo, ona ima jako izraženu crevnu boju. Može da se jede sirova, u salatama ili pak da napravite sok od cvekle.
U Istočnoj Evropi stavljaju cveklu u hladnu supu od cvekle. Osim korena, listovi ovog povrća takođe su dobri za jelo. Mogu da se spreme kako kuvani, tako i na pari, ukus i njihova tekstura mnogo liče na one kod spanaća. Listovi cvekel su bogati antioksidansom beta karotinom. Pigmenti koji se nazivaju betacianili daju cvekli zasićenu crvenu boju.
Nutritivne vrednosti cvekle
U 100 grama sirove cvekla sadržano je:
- energija - 43 kilokalorije
- ugljeni hidrati - .56 grama;
- šećer - 6.76 grama;
- dijetalna vlakna - 2.8 grama;
- masti - 17 grama;
- protein - 1.6 grama,
- tiamin - 0.31 mg;
- vitamin B2 - 0.4 mg;
- nijacin - 334 mg;
- pantenonska kiselina - 155 mg;
- vitamin B6 - 0.67 mg;
- folna kiselina - 109 mg;
- vitamin C - 4.9 mg;
- kalcijum - 16 mg;
- gvožđe - 80 mg;
- magnezijum - 23 mg;
- fosfor - 40 mg;
- kalijum - 325 mg;
- cink - 35 mg;
Upotreba cvekle u prošlosti
- U Drevnoj Grčkoj i Drevnom Rimu su koristili cveklu kao sredstvo za skidanje temperature. U Evropi, za vreme takozvanih "mračnih" vekova sok od cvekle je bio preporučivan ljudima koji nisu bili u stanju da konzumiraju tvrdu hranu;
- U Drevnom Rimu su verovali da ako jednan muškaraci jedna žena jedu jednu cveklu, zaljubiće se jedno u drugo;
- Oko 800. godine p. n. 3. u jedno asirskom tekstu bila je opisana cvekla koja je rasla u visećim baštama Vavilona;
- Prema kineskoj medicini, cvekla ima moć da jača srce, da izbalansira telo, da pročisti krv. Sok od cvekle je preporučuje ženama koje u u menupauzi.
- Sok takođe pomaže u dobrom radu jetre, bubrega, mokraćne bešike, slezine i creva.
Stimuliše limfu i jača imuni sisrem, posebno kada se bori sa virusima i prehladama.
Zdravstvene koristi cvekle
Cvekla je odavno poznata po svoji koristima za naše zdravlje. Kao i drugo korenasto povrće, tako je i cvekla jednostavna za čuvanje tokom zime. Međutim, nažalost, cvekla nije svakodnevni deo našeg jelovnika.
Evo u kojim stanjima pomaže cvekla:
1. Anemija - u cvekli je sadržana značajna količina gvožđa i to je čini savršenim za ljude koji pate od anemije sa deficitom gvožđa. Takođe, gvožđe pomaže u regenerisanju i aktiviranju crvenih krvnih zrnaca.
2. Ateroskleroza - sok od cvekle se mnogo dobro bori sa neorganskim naslagama kalcijuma, rastvarajući ih. Ove naslage urokuju stvrdnjavanje arterija i smanjuje njihovu elastičnost. Sok od cvekle poboljšava pamćenje kod ateroskleroze.
3. Krvni pritisak - sa svojim lekovitim svojstvima cvekla ima moć da normalizuje krvni pritisak - visoki smanjuje, niski povećava.
4. Rak - u cvekli se nalazi aminokiselina "betain" koja ima svoj veliki doprinos u borbi sa oboljenjima raka. Postoje proučavanja prema kojima cvekla uzrokuje formiranje kancerogenih jedinjenja koja štite od raka debelog creva i želuca;
5. Zatvor - u cvekli postoji izvesna količina celuloze koja pomaže u regulisanju pokreta creva. Ako se redovni uzima sok od cvekle, to može da ublaži simptome hroničnog zatvora;
6. Perut - Cvekla može da leči i perut. U malu čašu soka od cvekle stavljate malo sirćeta. Nakon toga ova smesa se utrlja u kožu glave laganim masirajućim pokretima. Tako treba da odstoji sat vremena, nakon čega ispirate;
7. Detoksikacija/pročišćavanje - holin koji se nalazi u cvekli pomaže u čišćenju od toksina, ne samo iz jetre, nego i iz celog tela, posebno kada ste preterali sa alkoholom.
8. Čirevi na želucu - ako pomešate sok od cvekle sa medom i pijete dva-tri puta nedeljno pre obroka, to će pomoću u brzom oporavljanju nakon čira;
9. Oboljenja mokraćne bešike i bubrega - sok od cvekle u kombinaciji sa sokom od šargarepa čisti ova dva organa i bori se sa bolestima po njima;
10. Giht - giht je bolest koja takođe može da bude ublažena sokom od cvekle i cveklom generalno;
11. Jetra i žuč - pročišćujuća svojstva cvekle i soka od nje pomaže u regeneraciji jetre, čisteći je od toksina i bolesti žući kao što su žutica, hepatitis, trovanje hranom, diajereja ili povrsaćanje.
12. Proširene vene - redovno ispijanje soka od cvekle štiti elastičnost arterija i sprečava formiranje proširenih vena.
Ne zaboravite da uključite cveklu u svoj svakodnevni jelovnik, a mi preporučujemo da probate sledeće recepte sa cveklom:
- mariniranu cveklu;
- fermentisanu cveklu;
Komentari