Ako morate da izbegavate gluten, izaberite heljdu. Heljda ne samo što služi kao predivna zamena žitarica, ali i obezbeđuje bogat i blago orašast ukus koji je čini ukusnom dopunom uz različite recepte. Heljda odavno je popularna po celom svetu. Uzgajana u Aziji pre hiljadu godina, heljda se brzo rasprostranila na Bliskom istoku i Evropi. I do dana današnjeg heljda se uključuje kao sastojak u mnogim receptima - od recepata za jufku do recepata za bezglutenske palačinke.
Koristi od heljde
Heljda sadrži flavonoide rutin i kvercetin. Rutin jača krvne sudove, dok kvercetin pomaže u smanjivanju upale koja se pojavila.
Heljda je odlična varijana za ljude sa celaklijom ili za svakog drugog ko preferira bezglutenske receote. Heljda u svom sastavu ima mnogo više vlakana, vitamina i minerala, nego proizvodi od pirinča, koji se često koriste u mnogim receptima bez glutena. Vlakna omogućavaju redovno pražnjenje creva i smanjuju mogućnost od pojave zatvora. Dijeta sa visokim sadržajem vlakana sigurno že zaštititi zdravlje vašeg sistema organa za varenje.
Jedna šolja /168 g/ pečene ili kuvane heljde (oljuštene semenke) sadrži sledeće hranljive materije:
- 5,68 g proteina;
- 1,04 g masti;
- 33,5 g ugljenih hidrata;
- 4,5 g vlakana;
- 148 mg kalijuma;
- 118 mg fosfora;
- 86 mg magnezijuma;
- 12 mg kalcijuma.
Da biste nabavili ove korisne materije, jedite salate sa heljdom, supe od heljde i heljdu sa pečurkama.
Komentari