Da biste uvek imali ukusna jela sa svinjetinom, morate tačno da znate koje meso da odaberete za svoje jelo. A koje je to meso i kako ga izabrati, saznaćete u sledećim redovima.
Dobra svinjetina treba da bude bledo ružičaste boje, glatka i sočna i sa vrlo malo izražene masti.
Ne kupujte svinjetinu ako je sivkaste boje i izgleda masno. Slanina na mesu mora biti čvrsta i bela, a ne žućkaste boje.
Svinjetina, koja se nalazi na nogama i od plećki svinje, tamnije je boje.
Ako komad mesa koji kupujete ima kožu, ona treba da bude sveža, blago vlažna, bez čekinja i dovoljno mekana na dodir.
Svinjske kosti mogu imati blagu plavičastu nijansu, ali kada se iseku, treba da budu crvene i porozne. Što su belje boje, to su starije a i meso je staro.
Ako ćete izabrati but za kuvanje, meso treba da bude svetlo roze boje, a mast na njemu treba da bude kremasto bele boje. Komadi buta moraju biti sočni i ravni, ne suvi, a ivice nikako uvijene.
Svinjsko meso može da se čuva u frižideru nekoliko dana. Međutim, mora biti dobro umotano u foliju i stavljeno na mesto gde je frižider najhladniji i odvojeno od svih ostalih proizvoda. Sveže svinjsko meso može izdržati do 2-3 dana u frižideru.
Kada saznate koje je meso pogodno za kuvanje, preporučujemo vam da isprobate sledeće recepte sa svinjetinom:
Komentari