Iako neće imati isti svež ukus, paradajz se može zamrznuti.
Pre nego što počnete da zamrzavate paradajz, prvo morate da izaberete odgovarajući paradajz. Trebalo bi da bude zreo, ali ne baš mekan. Takođe ne bi trebalo da ima oštećenja.
U principu, svaka sorta paradajza može da se zamrzne, ali je najpogodnija sorta Roma jer ima malo vode.
Glavni koraci u zamrzavanju su sledeći: prvo, morate izabrati pravi paradajz. Zatim ga morate oprati i osušiti.
Povrće mora biti čvrsto upakovano u polietilen ili plastične kutije kako vlaga ne bi isparila tokom skladištenja.
Ako ćete zamrzavati isečen paradajz, to treba uraditi posebnim nožem sa udubljenjima na oštrici.
Zamrzavanje treba da se odvija u malim serijama. Povrće možete čuvati u zamrzivaču najviše godinu dana.
Ako ćete zamrznuti isečen paradajz, sorta treba da bude mesnata, sa malo vode.
Isecite ga na kriške debljine 8-10 mm. Stavite ih u pleh u slojevima, od kojih je svaki odvojen komadom papira za pečenje.
Posle 6 sati paradajz će biti spreman za zamrzavanje.
Ovako zamrznut paradajz se koristi za pice sa paradajzom ili sendviče sa paradajzom.
Komentari