Kuvanje na pari je drevna i univerzalna tehnika, tako da je oprema za ovu namenu dostupna u svim oblicima i veličinama: od japanskih korpi za kuvanje na pari i kineskih, napravljenih od bambusa, do sofisticiranih bakarnih kotlova za kuvanje ribe na pari i savremenih električnih aparata i lonaca.
Kuvanje na pari je pogodno za početnike u kuvanju, ali i naglašava delikatan ukus ribe, dok vam omogućava da eksperimentišete (od vrste ribe koju odaberete do sosa kojim je prelivate).
Takođe, vaša kuhinja neće imati neprijatan miris kada kuvate na pari.
Prvi korak je da odaberete ribu - cela riba ili riblji fileti.
Pošto je vreme kuvanja ribe od 8 do 12 minuta, u zavisnosti od veličine i debljine ribe ili fileta, potrebno je 30 minuta da se marinira. Naravno, ako ste u žurbi, možete preskočiti ovaj korak i preći direktno na kuvanje. Samo zapamtite, prvo začinite ribu solju.
Vaša marinada za ribu može biti kombinacija: soja sosa, čili paste, slatkog vina ili šerija, pirinčanog sirćeta, začinskog bilja (kao što su bosiljak, mirođija, korijander), zgnječenog čilija, meda, seckanog ili rendanog đumbira i belog luka, malo soka od limuna ili pomorandže. Promešajte, probajte i prilagodite svom ukusu.
Bez obzira na to kako kuvate na pari, poželećete da stavite ribu u odgovarajuću posudu umesto direktno u korpu za paru ili na rešetku da biste je kuvali u sopstvenom sosu.
Za kuvanje manjih ribljih fileta potrebno je 4 do 8 minuta, a za veće od 10 do 12 minuta. Povrće možete kuvati na pari istovremeno sa ribom.
Razmislite koliko će vam trebati da skuvate povrće (zelenilo se kuva na pari, obično 10 minuta, pre nego što se riblji file stavi direktno odozgo).
Pogledajte i kako da pripremite savršeno:
- riblji paj;
- riblja čorba.
Komentari