bonapeti.rs»Saveti»Treba li da pijemo mnogo vode kako bi smo smršali?

Treba li da pijemo mnogo vode kako bi smo smršali?

Valentina StoyanovaValentina Stoyanova
Početnik
2261
Treba li da pijemo mnogo vode kako bi smo smršali?

Voda za piće povećava količinu kalorija koje sagorevate.

Sprovedena je studija na ženama sa prekomernom težinom, koja je posmatrala efekte povećanja unosa vode na preko 1 litra dnevno. Za period od 12 meseci to je dovelo do gubitka težine od 2 kg, bez promene bilo čega drugog u načinu života.

Osim toga, ispijanje 0,5 litara vode dovodi do dodatnih 23 sagorenih kalorija. Na godišnjem nivou, ovo je približno 17.000 kalorija - ili preko 2 kg masti.

Ovi rezultati mogu biti još impresivniji ako je voda hladna. Kada pijete hladnu vodu, vaše telo koristi dodatne kalorije da zagreje vodu do telesne temperature.

Ispijanje vode pre obroka može smanjiti apetit – ako popijete više vode pre doručka, količina kalorija unesenih tokom obroka može se smanjiti za 13%. Pošto voda ne sadrži kalorije, obično je povezana sa smanjenim unosom kalorija.

Povećanje dnevne potrošnje vode za 1 čašu može smanjiti povećanje telesne težine za 0,13 kg.

Zamena slatkih pića vodom će vam izuzetno uštedeti mnogo kalorija.

Zaključak: Ispijanje više vode može dovesti do smanjenog unosa kalorija i smanjiti rizik od dugoročnog dobijanja na težini i gojaznosti, posebno kod dece.

Koliko vode treba da pijemo?

Preporučuje se uzimanje oko 2 litra vode dnevno. Ako ste sportista, ovaj broj će biti veći. Starije osobe i majke koje doje takođe treba da pažljivije prate ovaj unos.

Imajte na umu da vodu dobijate i iz mnogih namirnica i napitaka kao što su kafa, čaj, meso, riba, mleko i posebno voće i povrće.

Ako primetite da vas boli glava, ili da ste loše raspoloženi, da ste stalno gladni ili da imate poteškoća sa koncentracijom, onda možda patite od blage dehidratacije.

1-2 litra vode dnevno je dovoljno da pomogne u gubitku težine, posebno kada se voda konzumira pre obroka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji