Šta su rezanca (fida)? Ovo je vrsta testenine slična špagetama, ali finija i tanja od njih. Koristi se u našoj kuhinji, u italijanskoj kuhinji (otuda i potiče), španskoj, kineskoj i drugim kuhinjama.
Najčešće ih koristimo kao dodatak supama, jer rezanca daju gustinu retkoj supi.
Umesto njih se ponekad koristi pirinač, a krutoni su veoma pogodni za stavljanje u krem supe.
Svaka supa će biti hranljiva i ukusna ako joj se dodaju rezanca - bilo od piletine ili povrća. Rezance u supi treba staviti pred kraj kuvanja, jer je potrebno samo nekoliko minuta da se skuvaju.
U zavisnosti od količine supe i željene gustine, biće vam potrebno oko jedne ili dve šake ove tanke testenine za popunu gustine, da bi jelo dobilo gotov izgled.
Primer supa u koje je prikladno dodati rezanca su: pileća supa, kao što smo rekli, ili one sa različitim vrstama mesa - od svinjetine, zeca, jagnjetine; supa od spanaća, od pečuraka, supa sa kuglicama od mesa, od zelja, paradajza, koprive, povrća.
Prema receptu, potrebna količina rezanaca za supu takođe može da varira.
Pored upotrebe u supama, rezanca mogu zameniti mnoge vrste testenina u raznim jelima. Kuvaju se sa svežim mlekom i šećerom, sa sirom, prže se sa mesom, pečurkama ili drugim povrćem, jajima (u azijskoj kuhinji), koriste se čak i kao fil za pitu.
Komentari