Bonapeti.rs»Saveti»Kako se rastvara soda bikarbona?

Kako se rastvara soda bikarbona?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4514821
Kako se rastvara soda bikarbona?

Soda bikarbona je beli prah (kao što je i so) koji se prodaje u kesicama u prodavnicama, obično do pakovanja sa brašnom.

Soda bikarbona se lako rastvara u vodi (svežem mleku, kiselom mleku, jogurtu), a preporučuje se dodavanje 2 grama sode bikarbone u 100 ml tečnosti.

Da biste rastvorili sodu bikarbonu u vodi, sipajte sadržaj kesice u čašu i promešajte kašikom. Potrebno je oko 30 do 40 sekundi da se aktivira, a tečnost postaje mutna i homogena.

Pošto je soda bikarbona u osnovi so, ona se podjednako dobro rastvara u toploj ili hladnoj vodi, iako više temperature olakšavaju njeno rastvaranje.

Važno je napomenuti da soda bikarbona neće biti aktivirana samo vodom, već su joj potrebne i voda i kiselina (rastvor limunske kiseline) da bi počela da bubri.

Na primer, mnogi ljudi vole da rastvore 1/2 kašike sode bikarbone u čaši vode i piju smesu da regulišu kiselost u stomaku.

Ako u vodu za kuvanje dodate sodu bikarbonu kada kuvate zeleno povrće (špargle, brokoli, prokelj, kupus, boraniju, zelenu papriku), ono će ostati svetli, sjajni i kuvaće se oko 3/4 puta brže.

A zahvaljujući sodi bikarboni možemo da pripremimo delikatese kao što su:

- pogače sa sodom;

- mekike sa sodom;

- kiflice sa sirom i sodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji