Soda bikarbona je beli prah (kao što je i so) koji se prodaje u kesicama u prodavnicama, obično do pakovanja sa brašnom.
Soda bikarbona se lako rastvara u vodi (svežem mleku, kiselom mleku, jogurtu), a preporučuje se dodavanje 2 grama sode bikarbone u 100 ml tečnosti.
Da biste rastvorili sodu bikarbonu u vodi, sipajte sadržaj kesice u čašu i promešajte kašikom. Potrebno je oko 30 do 40 sekundi da se aktivira, a tečnost postaje mutna i homogena.
Pošto je soda bikarbona u osnovi so, ona se podjednako dobro rastvara u toploj ili hladnoj vodi, iako više temperature olakšavaju njeno rastvaranje.
Važno je napomenuti da soda bikarbona neće biti aktivirana samo vodom, već su joj potrebne i voda i kiselina (rastvor limunske kiseline) da bi počela da bubri.
Na primer, mnogi ljudi vole da rastvore 1/2 kašike sode bikarbone u čaši vode i piju smesu da regulišu kiselost u stomaku.
Ako u vodu za kuvanje dodate sodu bikarbonu kada kuvate zeleno povrće (špargle, brokoli, prokelj, kupus, boraniju, zelenu papriku), ono će ostati svetli, sjajni i kuvaće se oko 3/4 puta brže.
A zahvaljujući sodi bikarboni možemo da pripremimo delikatese kao što su:
- pogače sa sodom;
- kiflice sa sirom i sodom.
Komentari