Kada pričate o "super" namirnicama i zdravoj ishrani, ne možete a da ne pomenete kinou. Sadrži mnogo vlakana i minerala, a na radost onih sa netolerancijom na gluten, kinoa ne sadrži gluten.
- U osnovi, kinoa je žitarica koja se uzgaja uglavnom zbog semena, koje se može jesti. Seme kinoe ima tri osnovne boje - belu, crvenu i crnu;
- U 1 šolji kuvane kinoe, što je oko 185 grama, može se naći 8 grama proteina, 5 grama vlakana, 39 grama ugljenih hidrata, 4 grama masti i 222 kalorije;
- Druga stvar koju nam kinoa daje je 58% dnevne količine mangana, 30% dnevne količine magnezijuma, 28% fosfora, 19% folne kiseline, 18% bakra, 15% gvožđa, 13% cinka, 9% kalijuma.
- Kinoa sadrži flavonoide - biljne antioksidante. Kinoa takođe sadrži flavonoide kempferol i kvercetin.
- Osim što kinoa ne sadrži gluten, izuzetno je ukusna i zdrava. Zato ne brinite o tome da je pojedete. Savršena je za sva jela bez glutena.
Ako volite kinou, preporučujemo vam da isprobate neke od naših recepata za kinou kao što su:
- ćuftice sa kinoom;
- supa sa kinoom;
Komentari