Napisano je stotine recepata sa sojom, koji sadrže univerzalnu biljku soju, uključujući:
- miso;
- tempeh;
- sojino mleko;
- tofu;
- edamame.
Lepota proizvoda od soje je u tome što su raznovrsni, jednostavni za upotrebu i mogu da ponude značajne zdravstvene koristi. Čvrsta zrna soje su slična pasulju i pripremaju se na isti način.
Meso u posnim ćevapima, posnim janijama i još mnogo toga možete zameniti komadićima soje. Oni rade posao veoma dobro! Mleveno juneće meso u musaki možete zameniti mlevenim mesom od soje.
1. Tofu (sir od soje)
Tofu se pravi od sitnog sira od soje koji se presuje u blokove. Kao i drugi proizvodi od soje, tofu obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne za ljudsko zdravlje, tako da je odlična zamena za meso u ishrani;
2. Azijski umak od kikirikija
Mešanje svilenog tofua sa puterom od kikirikija stvara neverovatno kremast umak koji je bogat proteinima i izvor masti zdravih za srce zahvaljujući maslacu od kikirikija i soji. Poslužite sa štapićima šargarepe ili kriškama jabuke, ili koristite kao namaz za sendviče;
3. Salata sa bulgurom, edamameom i čeri paradajzom
Edamame su sveža, zelena zrna soje sa hrskavom teksturom i ukusom orašastih plodova. Dostupna su i sveža i zamrznuta, u mahuni ili u ljusci. Bacite ih u salate da dodate proteine i vlakna, kao i malo boje, ili jedite ove ukusne žitarice kao zdravu užinu sa niskim sadržajem masti;
4. Mlečni šejk - Milkšejk
Povećajte nutritivnu vrednost milkšejka korišćenjem sojinog mleka i sojinog sladoleda umesto proizvoda od punomasnog mleka. Imajte na umu da sojino mleko sadrži samo oko četvrtinu kalcijuma u odnosu na punomasno mleko, ali jedan broj sojinih mleka je obogaćen kalcijumom, pa proverite etiketu na pakovanju.
Komentari