Kako se prave kolači od ekspandiranog pirinča?
Как се правят оризовките?
bonapeti.rs»Saveti»Kako se prave kolači od ekspandiranog pirinča?

Kako se prave kolači od ekspandiranog pirinča?

G. ValchevaG. Valcheva
Početnik
6
Kako se prave kolači od ekspandiranog pirinča?

Kolači od ekspandiranog pirinča su veoma popularni u našoj zemlji jer su niskokalorična užina koju lako možemo poneti sa sobom bilo gde. Nizak sadržaj masti omogućava vam da bez griže savesti uživate u hrskavim kolutovima kod kuće ispred televizora, na poslu ili između glavnih obroka.

Tehnologija njihove izrade zasniva se na termičkoj obradi i pritisku, a preciznost je od velikog značaja. Čak i najmanja neravnoteža u pogledu vlage, sastojaka, vremena i temperature može pokvariti konačni rezultat.

Iako se smatraju modernom užinom, kolači od ekspandiranog pirinča imaju drevnu istoriju. Njihove varijacije su poznate u brojnim zemljama. Najpopularniji su u Japanu i zemljama Pacifičkog regiona, gde postoje stotinama godina. Teško da ste iznenađeni, jer je proizvodnja pirinča važna za tamošnju ekonomiju, a zrno pirinča je osnova mnogih jela i hrane.

Proces pripreme kolača od ekspandiranog prinča zasnovan je na pravoj kombinaciji toplote i pritiska. Sirovi pirinač se prethodno potapa u vodu dok se ne postigne određeni nivo vlage. Obrada se odvija u posebnoj mašini, koja je takođe prilično skupa.

Pirinač se sipa u kalup od livenog gvožđa i zagreva na veoma visokoj temperaturi. Nakon toga se otvara klizna ploča kako bi se stvorio vakuum na mokroj pirinčanoj masi. Posle 8 do 10 sekundi izlaganja toploti na određenom pritisku, poklopac kalupa se širi, stvarajući još veći vakuum na sadržaju. U poslednjim sekundama zagrevanja, smeša eksplodira i ispunjava prostor kalupa.

Gotovi kolači od ekspanditanog pirinča padaju na pokretnu traku sa jednom ili više glava za prskanje koje dodaju so ili druge začine.

Kolači od ekspandiranog pirinča putuju pokretnom trakom do prostora za pakovanje, gde se ručno uklanjaju, proveravaju da li se lome, zatvaraju u foliju pre nego što budu konačno upakovani i spremni za jelo dok gledate omiljeni film ili seriju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji