bonapeti.rs»Saveti»Može li i kako se zamrzava supa?

Može li i kako se zamrzava supa?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6618211
Može li i kako se zamrzava supa?

Kada je napolju hladno, nema ničeg toplijeg i prijatnijeg od činije ukusne tople supe. Međutim, ako napravite više nego što možete da pojedete, ne brinite. Postoji način da čuvate supu tako da se ne pokvari i da ne morate da je bacite.

Taj način je zamrzavanje. U ovom savetu ćemo vam reći kako da zamrznete supu kod kuće sami. Postoji mnogo načina da se supa duže očuva u zamrzivaču. Sada ćemo sa vama podeliti nekoliko trikova za zamrzavanje supe tako da zadrži sve svoje ukusne kvalitete.

Najbolji načini za zamrzavanje supe

– Prvo što treba da uradite je da nabavite kutije ili kontejnere koji su posebno dizajnirani za čuvanje hrane u zamrzivaču. Kutije i kontejneri moraju biti u stanju da izdrže temperature ispod nule u zamrzivaču bez pucanja;

- Druga važna stvar je da izaberete upravo takve kutije, čije su veličine prilagođene vašem životnom stilu. Ako živite sami, najbolje je zamrznuti hranu samo u takvim kutijama koje ne sadrže više od dve porcije;

- Još jedna važna stvar je, kao što smo pretpostavili da ste pogodili, morate pustiti vašu omiljenu supu da se potpuno ohladi pre nego što je prebacite u kontejnere za čuvanje u zamrzivaču.

1. Zamrzavanje supe u kesama - Nisu sve kese jednake kada je u pitanju zamrzavanje u zamrzivaču. Najbolje kese za zamrzivač za supu su one za višekratnu upotrebu koje su napravljene od silicijuma. Osim što su dobre za zamrzavanje kada treba da odmrznete supu u njima, možete ih staviti u lonac sa ključalom vodom i odmrznuti supu u kesici.

Druga opcija za zamrzavanje u kesama su one specijalne kese za zamrzavanje koje su napravljene od plastike, jer su napravljene od nešto deblje i jače plastike, koja sprečava curenje ili kidanje. Svaka tečnost koju zamrznete se prvo skuplja, a zatim širi tokom zamrzavanja, trebalo bi da ostavite 1-2 cm prostora na vrhu kese. Uvek treba da birate visokokvalitetne torbe od proizvođača kome verujete.

Jedan savet za ovaj metod: morate da izbacite što više vazduha iz kese sa zatvaračem, ako ih koristite. Zatim položite kese ravno ili ih složite uspravno kao knjige tako da u zamrzivaču možete napraviti mesta i za drugu hranu;

2. Supu možete zamrznuti u silikonskim kalupima, kalupima za led ili kalupima za mafine - ovi kalupi su zaista genijalan način da se supa čuva u porcijama. Ova metoda je veoma pogodna za zamrzavanje supe u pojedinačnim porcijama i u veličinama koje su pogodne za serviranje. Kada želite da odmrznete supu iz ovih kalupa, potrebno je samo da kalupe stavite u pleh koji je napunjen toplom vodom, kako biste lakše izvadili supu iz kalupa;

3. Supu možete zamrznuti u staklenim teglama - Prodavnice prodaju različite vrste tegli koje su posebno dizajnirane za čuvanje hrane u zamrzivaču. Međutim, morate imati na umu, kao što smo rekli, da se pri hlađenju supa širi i to morate predvideti kako tegla ne bi pukla u zamrzivaču. Možete kupiti takve staklene tegle, koje su, osim za zamrzavanje, idealne i za odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici.

Zašto supa zadržava sav svoj ukus čak i kada je zamrznuta?

Supa se vrlo često pravi od sastojaka koji u dinstanju zadržavaju svoj ukus, hranljivu vrednost i lakše se svare. Supa je veoma zdravo jelo koje se takođe vrlo lako priprema i zatim zamrzava. Širok izbor proizvoda od kojih se priprema supa čini je veoma pogodnom za zamrzavanje.

Koliko dugo može da stoji supa u zamrzivaču?

Generalno, zamrznuta supa može da stoji u frižideru oko 6 meseci, a mnogo zavisi od kojih proizvoda je napravljena. Supe koje se prave od povrća mogu da traju znatno duže od onih napravljenih od mlečnih ili mesnih proizvoda. Morate da pratite supu koju ste rešili da zamrznete. Ako primetite da posle nekog vremena u zamrzivaču počne da miriše ili ima neprijatan ukus, najbolje bi bilo da je bacite.

Savet – Uvek stavljajte etikete na sve što stavite u zamrzivač, na kojima treba da piše šta ste zamrznuli i datum kada ste to uradili.

Može li krem supa da se zamrzne?

Može, ali se neće lepo odmrznuti. Najbolje bi bilo da povrće skuvate a ne dodajete pavlaku ili mleko i tako ga zamrznete. Kada odlučite da odmrznete supu, kada zagrevate supu, možete dodati mlečne proizvode.

Može li se supa sa rezancima zamrznuti?

Bolje je da stavite testeninu nakon što odlučite da odmrznete supu da bi ostala sveža. Kada se jednom zamrznu, a zatim odmrznu, rezanci postaju kašasti jer skrob u testenini apsorbuje tečnost dok je u smrznutom stanju i shodno tome ona postaje kašasta.

Da li se supe na bazi krompira mogu zamrznuti?

Najbolje je dodati skrobne sastojke neposredno pre serviranja supe.

Možete zamrznuti bez problema u zamrzivaču:

- Pileća supa;

- Škembe čorba;

- Čorba od sočiva;

- Jagnjeća čorba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji