Bonapeti.rs»Saveti»Koje namirnice su bogate selenom?

Koje namirnice su bogate selenom?

Koje namirnice su bogate selenom?

Selen je neophodan našem telu da održava normalnu funkciju štitne žlezde i da nas štiti od slobodnih radikala i raka. Kada u telu nedostaje selen, to može dovesti do bolova u mišićima i zglobovima, gubitka kose i belih fleka na noktima.

U nekim slučajevima, nedostatak selena može dovesti do Hašimotoove bolesti, koja je autoimuna bolest u kojoj naš imuni sistem napada štitnu žlezdu.

Međutim, kako obezbediti selen za organizam, osim putem dodataka ishrani. Sada ćemo saznati preko koje hrane sa selenom možemo dobiti ovaj preko potreban mikro element.

Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi, posebno brazilski orah, su veoma dobar izvor selena. Pored magnezijuma, brazilski orah sadrži i najveću količinu selena, 1917 mikro grama na 100 g, 96 mikro grama u jednom orahu;

Ostrige, školjke, puževi

Ostrige i školjke, osim što sadrže selen, bogat su izvor gvožđa, cinka, bakra i vitamina B12. Ostrige, koje se nalaze u Tihom okeanu, daju najveću količinu selena od 154 mikro grama na 100 g. Neke druge školjke sa visokim sadržajem selena su plave dagnje i puževi, koji nam daju 90 mikro grama / 128% DV/ selena na 100 grama obroka;

Džigerica

Džigerica (Jetra) gotovo svake životinje je puna mnogih hranljivih materija. Jetra se često jede kao pašteta, ali se može pripremiti i na mnogo drugih načina. Jagnjeća džigerica sadrži najviše selena od 116 mikro grama po porciji od 100 g;

Riba

Riba je jedna od najzdravijih namirnica koja pomaže srcu. Takođe je bogata mnogim proteinima i vitaminima B1, B2, B3, B6, B12. Najviše selena daje atlantski velikoglavi - 88 mikro grama na 100 g porcije. Ostale ribe koje su bogate selenom su: konzervirana tunjevina, konzervirani inćuni, sabljarka, marinirana haringa;

Semenke suncokreta

Ove semenke su veoma dobar izbor kao užina i kao dodatak salatama. Seme suncokreta je dobar izvor vitamina E, gvožđa, vitamina B1, B6, proteina, magnezijuma, kalijuma i bakra. Ove semenke obezbeđuju 79 mikro grama selena po porciji od 100 g;

Pšenica, pirinač i ovas

Ove namirnice, zajedno sa ovsenim mekinjama, veoma su dobar dodatak hlebu i žitaricama za doručak kao što su ovas i heljda. Pšenica sadrži 78 mikro grama selena na 100 g i 3 mikro grama po supenoj kašiki. Ovas obezbeđuje 45 mikro grama selena na 100 g, a pirinčane mekinje sadrže manje selena - samo 17 mikro grama po porciji od 100 g;

Kavijar

Kavijar danas i nije mnogo skup (neke vrste) i veoma je dobar izvor gvožđa, proteina i vitamina B12. 100 grama kavijara sadrži 65,5 mikro grama selena ili 10,5 mikro grama u jednoj supenoj kašici;

Slanina i šnicle od svinjetine

Slanina je veoma dobar izvor selena. 100 g sadrži 65 mikro grama selena ili 5 mikro grama po komadu. Šnicle od svinjetine, koje nisu masne, daju 43 mikro grama selena u 100 g;

Jastozi i rakovi

Jastozi se uglavnom služe pečeni, kuvani na pari ili u krem supi. Porcija od 100 grama grbavog jastoga sadrži 59,2 mikro grama selena, što je 96,5 mikro grama u celom jastogu. Rakovi sadrže 47,6 mikor grama selena u 100 g;

Različite vrste škampa

Uprkos činjenici da su škampi hrana sa visokim sadržajem holesterola, sadrže mnogo gvožđa, a takođe i selena. U 100 g škampa ima 39,6 mikro grama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni