Margarin je zamena za maslac na bazi biljnog ulja koju zagovornici zdrave hrane često oštro odbijaju.
Margarin može sadržati naftu. Sadrži trans masti. Transmasti su potpuno nesvarljive za ljudsko telo i stoga se u njemu ne razgrađuju. One se akumuliraju u telu i njihovo naknadno izbacivanje je veoma teško.
Aditiv za hranu E319 - Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) se dobija iz nafte. Preporučuje se izbegavanje njegove upotrebe. Može izazvati mučninu, povraćanje, delirijum. Količina od oko 5 grama se smatra smrtonosnom. Nalazi se u margarinu, hidrogenizovanim mastima i uljima.
Dodatak za hranu E320 - Butylated hydroxy-anisole (BHA) se dobija od nafte. Usporava kvarenje hrane kao rezultat njene oksidacije. Sadrži se u margarinu, mastima, uljima, žvakaćim gumama, orašastim plodovima, polietilenskoj ambalaži za hranu.
Može izazvati alergijske reakcije i izazvati hiperaktivnost. Postoje dokazi o karcinogenosti i estrogenskim efektima. U visokim dozama dovodi do stvaranja tumora. U Japanu je zabranjen od 1958. godine. Takođe se predlaže da se zabrani u Velikoj Britaniji. McDonald's ga ne koristi u svojim proizvodima od 1986. godine.
Komentari