Bonapeti.rs»Saveti»Kako znati kada su dunje zrele?

Kako znati kada su dunje zrele?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Kako znati kada su dunje zrele?

Dunja, po pravilu, u većini slučajeva nema vremena da sazri na drvetu. Ako se rod ne ubere na vreme, postoji opasnost da loši vremenski uslovi oštete plodove. Ali čak i ako je jesen blaga i topla sa puno sunca, u tom periodu nema mnogo mogućnosti za ishranu ptica, pa je moguće da dobro iskljucaju zrele sočne dunje.

Ali ovo ima više prednosti nego nedostataka. Jer u sezoni, kada prođe vreme drugog voća, sveže zalihe vitamina možete imati upravo iz dunja kod kuće.

Međutim, dunja takođe dobro sazreva otkinuta sa drveta ako se čuva u suvoj i hladnoj prostoriji. Tu, malo po malo, dostiže punu zrelost. Da je dunja zrela znaćete uglavnom po njenoj boji.

Ako je pitanje kada možemo da uberemo dunje sa drveta, onda je odgovor malo drugačiji. Plod je spreman za berbu kada seme poprimi braon boju kada se otvori. Ali takvo voće još nije u potpunosti zrelo za konzumaciju.

Dunja, koja je upravo otkinuta sa drveta i koja se ostavlja da sazri, još uvek je zelenkasto-žuta, veoma tvrda i skoro bez mirisa. Dok zrela dunja treba da bude tamno žuta, mekana na dodir i sa mnogo jačom aromom.

Tada se može konzumirati čak i sirova. I postaje mnogo lakša za sečenje i obradu, zasićenija šećerima i ukusnija.

Postoji i opcija da se voće pusti da sazri na stablu ako ne preti opasnost od niskih temperatura i mraza. Onda ga morate pažljivo posmatrati.

Kada mahovina na kori ploda počne da nestaje i dunja postane tamno žuta, hitno je potrebno branje roda dunje. U suprotnom, čak i zdravi plodovi počinju da padaju na zemlju, da se povređuju i zatim lakše trunu.

Ako volite dunje, obavezno pročitajte kako zamrznuti dunje, šta sadrže dunje, kako napraviti sok od dunja i šta kuvati sa dunjama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji