Bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži luk?

Šta sadrži luk?

Šta sadrži luk?

Svi znamo da ukusno jelo ne može nastati bez glavice luka. Međutim, šta sadrži luk i po čemu je ovo povrće korisno, saznaćemo u narednim redovima. Luk, kao i beli luk, pripada porodici luka. Divlji luk i praziluk takođe spadaju ovde.

Luk, kao i drugi članovi ove porodice, sadrži mnogo vitamina, minerala i moćnih biljnih jedinjenja za koje je naučno dokazano da jačaju naše telo.

Lekovita svojstva luka poznata su od davnina. Tada se koristio za glavobolje, kardiovaskularne bolesti, čireve u ustima i afte.

Luk se takođe naziva i crni luk. Pre nego što navedemo šta ovo korisno povrće sadrži, navešćemo neke od prednosti koje pruža našem zdravlju:

- Luk ima baktericidna i antiseptička svojstva;

- Pomaže u borbi protiv virusa;

- Luk je dobra hrana za mozak i krv;

- Luk ima sposobnost da poboljša apetit, pomaže organizmu da lakše vari hranu;

- Luk značajno povećava sposobnost našeg organizma da se bori protiv niza zaraznih bolesti.

Šta sadrži luk

- aminokiseline - valin, leucin, metionin, treonin, triptofan;

100 g luka sadrži:

- 40 kalorija;

- 1,10 g proteina;

- 9,34 g ugljenih hidrata;

- 0,10 g masnoća;

- 1,70 g vlakana;

- 4,24 g šećera;

- 1,97 g glukoze;

- 0,99 g saharoze;

- 1,29 g fruktoze;

Vitamini u luku:

- Beatin - 0,10 mg;

- Vitamin A - 2 IU;

- Vitamin B1- 0,5 mg;

- Vitamin B2 - 0,03 mg;

- Vitamin B3 - 0,12 mg;

- Vitamin B4- 6,10 mg;

- Vitamin B5 - 0,12 mg;

- Vitamin B6- 0,12 mg;

- Vitamin C - 7,40 mg;

- Vitamin E - 0,02 mg;

- Vitamin K - 0,40 mcg.

Osigurajte koristi za telo konzumiranjem luka tako što ćete ga redovno uključiti u svoj meni u obliku:

- krompir salata sa lukom;

- punjeni luk;

- džigerica sa lukom;

- čorba od luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji