Svi znamo da ukusno jelo ne može nastati bez glavice luka. Međutim, šta sadrži luk i po čemu je ovo povrće korisno, saznaćemo u narednim redovima. Luk, kao i beli luk, pripada porodici luka. Divlji luk i praziluk takođe spadaju ovde.
Luk, kao i drugi članovi ove porodice, sadrži mnogo vitamina, minerala i moćnih biljnih jedinjenja za koje je naučno dokazano da jačaju naše telo.
Lekovita svojstva luka poznata su od davnina. Tada se koristio za glavobolje, kardiovaskularne bolesti, čireve u ustima i afte.
Luk se takođe naziva i crni luk. Pre nego što navedemo šta ovo korisno povrće sadrži, navešćemo neke od prednosti koje pruža našem zdravlju:
- Luk ima baktericidna i antiseptička svojstva;
- Pomaže u borbi protiv virusa;
- Luk je dobra hrana za mozak i krv;
- Luk ima sposobnost da poboljša apetit, pomaže organizmu da lakše vari hranu;
- Luk značajno povećava sposobnost našeg organizma da se bori protiv niza zaraznih bolesti.
Šta sadrži luk
- aminokiseline - valin, leucin, metionin, treonin, triptofan;
100 g luka sadrži:
- 40 kalorija;
- 1,10 g proteina;
- 9,34 g ugljenih hidrata;
- 0,10 g masnoća;
- 1,70 g vlakana;
- 4,24 g šećera;
- 1,97 g glukoze;
- 0,99 g saharoze;
- 1,29 g fruktoze;
Vitamini u luku:
- Beatin - 0,10 mg;
- Vitamin A - 2 IU;
- Vitamin B1- 0,5 mg;
- Vitamin B2 - 0,03 mg;
- Vitamin B3 - 0,12 mg;
- Vitamin B4- 6,10 mg;
- Vitamin B5 - 0,12 mg;
- Vitamin B6- 0,12 mg;
- Vitamin C - 7,40 mg;
- Vitamin E - 0,02 mg;
- Vitamin K - 0,40 mcg.
Osigurajte koristi za telo konzumiranjem luka tako što ćete ga redovno uključiti u svoj meni u obliku:
- krompir salata sa lukom;
- punjeni luk;
- džigerica sa lukom;
Komentari