Bonapeti.rs»Saveti»Kako se suše vrganji?

Kako se suše vrganji?

Kako se suše vrganji?

Vrganji su veoma ukusne i korisne pečurke. Ako imate veću količinu ove vrste pečuraka i želite da ih sačuvate duže vreme, u pomoć priskače sušenje pečuraka. U ovom savetu ćemo vam reći kako možete sušiti vrganje kod kuće.

Sušeni vrganj ne gubi svoja korisna svojstva i aromu u roku od nekoliko godina. Hranljive materije i ukus vrganja ne samo da se čuvaju nakon sušenja, već se i značajno poboljšavaju.

Evo kako možete da osušite vrganje

- Pre sušenja vrganji se moraju dobro očistiti od peska, lišća, borovih iglica i sl. Vrganj ne treba prati vodom, jer će njegovo sušenje tada potrajati i samim tim će proces sušenja biti značajno odložen. Dok sušite vrganje nakon pranja, postoji i opasnost da neke od pečuraka počnu da trunu;

- Jedan od najlakših načina za sušenje vrganja je tako što ćete ih nanizati. Na taj način nećete morati da ih okrećete ili dodirujete. Nakon što ih nanižete, samo ih treba ostaviti na čistom i provetrenom mestu da se osuše;

- Ako želite da sušite vrganje u rerni - treba ih staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Prvo se suše na temperaturi od 50 stepeni dok ne počnu lako da se savijaju, zatim se temperatura povećava na 70 stepeni, pa ponovo smanjuje na 50 stepeni;

- Drugi način sušenja pečuraka je u električnoj sušari. Pre nego što poređate vrganje u sušaru, kao što smo rekli, pečurke se moraju očistiti, zatim izvadite drške iz kapice i isecite ih na kriške, pa ih ređajte na rešetke sušare.

Sa ovako pripremljenim sušenim vrganjima možete da spremate svoja zapečena jela sa vrganjima ili testeninu sa vrganjima cele zime.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni