Masline su zimzeleno drveće koje se uglavnom nalazi na Mediteranu, u jugoistočnoj Aziji, Južnoj Africi, Južnoj Kini i takođe u nekim delovima Australije.
Poslednjih godina, postepenom promenom klime, masline su počele da se gaje i u nekim delovima Bugarske – Ivajlovgradu i Plovdivu.
Kao i svaka biljka, masline imaju različite sorte. Neke su pogodne za preradu i dobijanje visokokvalitetnog maslinovog ulja, druge za korišćenje samog ploda, a treće su univerzalne.
Masline su ukusne i daju egzotičan ukus svakom jelu. U zavisnosti od sorte i veličine, određuje se cena maslina. One koje su već otkoštene su znatno skuplje. A zašto ne biste uštedeli novac tako što ćete odstraniti koštice maslinama sami.
Najlakši način da to uradite je širokim nožem. Desetak maslina stavite na dasku za sečenje i pritisnite ih širokom stranom noža. 80% koštica će izaći samostalno, a preostalih 20% se vrlo lako uklanja ručno.
Ova metoda čišćenja maslina se koristi samo ako se masline kasnije seku ili samelju u pastu. Još jedan metod vađenja koštica maslina je pomoću aparate za vađenje koštica za trešnje.
Tako se masline čuvaju cele. Ovo su dva najlakša načina da se odvoje koštice od maslina kod kuće bez upotrebe profesionalnih mašina.
Komentari