Vrganji su cenjene gljive zbog svog bogatog ukusa orašastih plodova i mesnate teksture. Mogu se koristiti u širokom spektru jela, od supa i čorba do rižota sa vrganjima i testenina sa vrganjima. Ako nikada ranije niste radili sa vrganjima, možda se pitate kako da ih pravilno isečete. U ovom članku ćemo pružiti vodič korak po korak za sečenje vrganja.
Korak 1: Očistite vrganje
Pre nego što počnete da sečete vrganje, morate ih dobro očistiti. Koristite meku četku ili vlažni papirni ubrus da uklonite prljavštinu sa kapica i drški. Izbegavajte da ih temeljno ispirate vodom, jer to može učiniti gljive kašastim i teškim za rad.
Korak 2: Uklonite stablo
Jednom rukom držite kapicu pečurke, a drugom stablo. Nežno okrenite dršku da biste je oslobodili. Kada se olabavi, izvucite je iz kapice.
Korak 3: Isecite šešir
Postavite šešire pečuraka na dasku za sečenje licem na gore. Koristite oštar nož da ih isečete na debele, ravne komade. Debljina kriški zavisi od vaših ličnih preferencija i recepta koji koristite. Neki ljudi više vole da seku šešir na tanke kriške, dok drugi više vole deblje kriške.
Korak 4: Odsecite deo drške
Upotrebite nož da odsečete sve žilave delove ili ostatke zemlje na dršci. Ostatak se može iseći na tanke kolutove ili sitno iseckati i dodati u supe ili čorbe.
Korak 5: Skuvajte gljive
Vrganji se mogu pržiti, peći, peći na roštilju ili koristiti u raznim drugim metodama kuvanja. Obavezno ih dobro skuvajte pre serviranja, jer sirove gljive mogu biti teške i teško svarljive.
U zaključku, sečenje vrganja je prilično jednostavan proces. Samo zapamtite da ih temeljno očistite pre nego što počnete i koristite oštar nož da ih isečete na jednake komade. Uz malo vežbe, moći ćete da sečete vrganje kao profesionalac.
Takođe pogledajte:
- supe sa vrganjima;
- teletina sa vrganjima.
Komentari