Bonapeti.rs»Saveti»Kako kuvati domaćeg zeca?

Kako kuvati domaćeg zeca?

G. ValchevaG. Valcheva
Početnik
11
Kako kuvati domaćeg zeca?

Meso zeca nije samo ukusno, već je i zdravo i ima malo masti. Obično se peče, dinsta ili kuva u đuvečari da bi meso bilo mekano i sočno. Ohlađenog zeca pre kuvanja ostavite da dođe na sobnu temperaturu i imajte na umu da je meso posno, odnosno morate paziti da se ne osuši.

Mladi zečevi su dobri za pečenje, dok je starijima potrebno sporo kuvanje. Ako imate priliku, nabavite zečju džigericu, srce i bubrege - ovi ukusne iznutrice su divne blago propržene i servirane kao predjelo ili u toploj salati.

Sporo kuvanje je idealno ako je meso zeca čvršće da bi bilo sočno po ukusu. Opcija je da skuvate janiju od zeca, đuveč, ragu ili terin, nećete zažaliti. Čak i ako nije staro, nemasno meso zeca može da postane žilavo, za bezbedniji rezultat kuvajte ga na laganoj vatri duže vreme i umočite zeca u sos.

Preporučuje se da se zec ohladi u tečnosti za dinstanje. Zec se može kuvati na niskoj temperaturi od oko 150 stepeni, potopljen u ulje ili pačju mast.

Kuvanje domaćeg zeca je na neki način slično piletini. Pržite ga na umerenoj vatri oko 20 minuta, dok unutrašnja temperatura ne dostigne 71 stepen. U idealnom slučaju, trebalo bi da brzo kuvate samo nemasne, mekane delove zeca, kao što je zečji file - drugi delovi su bolji za pečenje ili dinstanje u loncu.

Koliko dugo se zec peče zavisi od zgloba, ali zbog malog sadržaja masti, mesu nije potrebno dugo pečenje. Mnogi recepti zahtevaju brzo prženje pre stavljanja u zagrejanu rernu za kratak završetak.

Uvek ostavite meso da se dobro odmori pre serviranja kako bi zadržalo što više sokova.

Za još ukusnih ideja sa zecom, pogledajte naše predloge za:

- đuveč od zeca;

- zečetina sa krompirom;

- zečetina sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji