Evo nekoliko saveta o tome kako da poširate dunje:
Birajte zrele, mirisne i čvrste dunje. Trebalo bi da imaju bogatu žutu boju i da emituju prijatnu aromu. Izbegavajte dunje koje su previše meke ili u oštećenjima, jer možda neće zadržati svoj oblik tokom procesa poširanja.
Dunje dobro operite da biste uklonili prljavštinu ili premaz od voska. Oljuštite koru dunja pomoću ljuštilice i isecite ih na polovine ili na četvrtine. Uklonite jezgro i semenke iz svakog dela jer mogu biti prilično čvrsti i žilavi.
Pripremite mirisnu tečnost za poširanje koja će uliti ukus dunjama. Uobičajeni sastojci za tečnost uključuju vodu, šećer, začine (kao što su štapići cimeta, karanfilić ili zvezdasti anis) i koricu limuna ili pomorandže. Možete dodati i kap limunovog soka ili kašiku meda da poboljšate ukus.
Stavite pripremljene dunje u veliki lonac ili šerpu i prelijte ih tečnošću za poširanje. Uverite se da su dunje potpuno potopljene u tečnost. Ostavite mešavinu da se lagano krčka na srednjoj vatri, a zatim smanjite toplotu na nisko. Ostavite dunje da se lagano kuvaju, nepokrivene, oko 1 do 1,5 sat. Važno je da toplota bude niska da se dunje ne bi raspale.
Dok se dunje poširaju, tečnost će se prožeti sa njihovim ukusom. Dunje s vremena na vreme prelijte tečnošću kako bi se ravnomerno kuvale i upile ukus. Takođe možete rotirati komade dunje tokom procesa kuvanja ako je potrebno.
Da biste proverili da su dunje spremne, izbušite ih viljuškom ili nožem. Trebalo bi da budu nežne, ali i dalje zadržavaju oblik. Vreme kuvanja može da varira u zavisnosti od veličine i zrelosti dunja, pa ih pažljivo pratite. Kada dostignu željenu mekoću, izvadite dunje iz tečnosti za poširanje i ostavite ih na stranu.
Povećajte toplotu na srednje visoku i pustite da se tečnost smanji i zgusne. Ovo će pojačati ukuse i stvoriti konzistenciju nalik sirupu. Pazite na tečnost da ne proključa ili zagori.
Stavite poširane dunje na tanjire za serviranje i prelijte ih redukovanom tečnošću za poširanje. Mogu se jesti tople ili ohlađene. Poširane dunje se često serviraju sa malo umućene pavlake, sa sladoledom od vanile ili uz krišku torte.
Poširane dunje mogu da se čuvaju u frižideru nekoliko dana, omogućavajući da se ukusi dalje razvijaju. One sami su divan desert ili se mogu koristiti kao preliv za kiselo mleko, ovsene pahuljice ili palačinke. Uživajte u aromatičnoj i delikatnoj teksturi poširanih dunja!
Pogledajte takođe:
- Kako napraviti sok od dunja;
- Zašto da jedemo više dunja;
- Kako se čuvaju dunje.
Komentari