Dobar posuda za kuvanje ribe je poseban dugačak lonac sa rešetkom i ručkama. Tako ćete lakše izvaditi ribu iz vode nakon što je skuvana.
Ako nemate takav lonac, dobro je da veću ribu skuvate tako što ćete je umotati u čistu krpu koju ste prethodno prelili vrelom vodom, a zatim isprali hladnom vodom, a zatim vezali kanapom.
Ovaj postupak se radi da se riba ne bi raspala kada je izvadite iz posude u kojoj se kuva.
- Ribe koje su veće treba staviti u hladnu vodu. Ako se stave u vodu koja je već vrela, meso spolja se skuva i postoji opasnost da se raspadne, dok unutrašnjost ribe ostaje sirova.
- Ako ćete ribu kuvati u porcijama, možete je staviti u ključalu, posoljenu vodu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte;
- U većini slučajeva, riba se kuva 20 minuta, od trenutka kada voda proključa.
Ali vreme kuvanja ribe takođe zavisi od toga koliko debele komade isečete ili koliko je velika cela riba;
- Da začinite ribu u vodu u kojoj ćete kuvati ribu, morate staviti so, biber u zrnu, luk, peršun, celer, šargarepu.
Komentari