Za one koji ne znaju, šira je sveže ceđeni sok od grožđa dobijen iz ploda grožđa koji je na neki način sprečen da započne alkoholnu fermentaciju. Često ga možete sresti pod imenom bezalkoholno vino, a u stvari, šira je čisti sok od grožđa, koji je izuzetno koristan za organizam.
Bogata je šećerima koji se brzo apsorbuju u telu i dobra su hrana za mišiće tela i srca. Šira se koristi za ishranu slabih i iscrpljenih organizama, kao lek za bolesti srca i bubrega, trovanja raznih vrsta i bolesti jetre.
Sveže isceđeni sok od grožđa je prijatno sladak, ali ostavljen na miru brzo počinje da se kiseli usled prirodnih procesa fermentacije. Međutim, to se može sprečiti na dva načina – tretmanom natrijum benzoatom ili pasterizacijom.
Za pravljenje šire koristi se grožđe sa niskim sadržajem šećera - 17-18%. Treba ga dobro oprati, sok od grožđa se ocedi i izbistri uz pomoć sumporne kiseline od 6 odsto. Norma je 1 g kiseline na 1 litar soka.
Posle 24 sata bistra šira mora se stabilizovati natrijum benzoatom, od čega se na litar šire nanosi 0,8-1 g ili se pasterizuje na temperaturi od 75 stepeni.
Pogledajte takođe kako da presečete sok od grožđa ili naučite kako se pravi pekmez od grožđa.
Komentari