Tema o rakiji od dunje ili dunjevače, kako je nazivaju, je uvek aktuelna. Mnogo je ređa, ali i dalje veoma cenjena. Majstori ove vrste rakije su Srbi i neki drugi balkanski narodi. Rakija od dunje smatra se pogodnom za veoma veliki broj predjela i mezetluka, pa je jedna od najtraženijih vrsta rakije.
Tražena je i cenjena ne samo u Srbiji, već i širom sveta. Iako ređe, kvalitetna rakija od dunje može se naći na policama alkoholnih pića i kod domaćih proizvođača. Iako su dunje sve ređe, još uvek ima ljudi koji spremaju rakiju od dunje.
Zašto je rakija od dunje posebna
Činjenica da je ova rakija izuzetno tražena uvek dovodi do ne baš prijatnih posledica. Ove posledice se sastoje u tome što je ova vrsta rakije jedna od rakija koje se najčešće falsifikuju.
Na tržištu je 95% rakije koja je dostupna lažna. Šanse da pronađete pravu rakiju od dunje, a ne onu napravljenu od jabuka ili grožđa sa dodatkom destilata od dunje, su male. Prava rakija od dunje je veoma skupa i dostupna je samo u najboljim restoranima, specijalizovanim prodavnicama ili kod proizvođača.
Kao što znate, dunje imaju vrlo malo šećera. Stoga se sigurno pitate da li da dodate i koliko šećera treba da stavite ako odlučite da pečete rakiju od dunje. Postoje mišljenja da je dodavanje šećera u proizvodnju rakije od dunje nezamislivo, jer će joj pokvariti ukus i kvalitet.
Proizvodnja rakije od dunje je, međutim, izuzetno teška bez dodatka šećera, jer je bez njega dostizanje visokog stepena alkohola veoma teško, čak i nemoguće. Bez obzira koliko voća stavite i koliko je zrelo, velike su šanse da nećete dostići visok stepen alkohola. Poteškoća u pravljenju rakije od dunje je zapravo dobijanje dovoljno rastvorljivog šećera da bi se omogućila fermentacija.
Osnovni načini pripreme rakije od dunje
Ono što treba da znate ako želite da pripremite ovu vrstu rakije je sledeće:
- Enzimi se moraju koristiti da pomognu u proizvodnji rastvorljivog šećera. Ako imate iskustva, trebalo bi da znate koju vrstu i količinu enzima da koristite;
- Dunje se moraju usitniti na vrlo sitne komade, sa ciljem da se ponovo dobije rastvorljivi šećer za fermentaciju;
- Dobijena pulpa dunje se zagreva na veoma visokoj temperaturi, mora da proključa - ovo je veoma skup i komplikovan metod. Morate znati kako to učiniti jer nosi dosta rizika. Takođe, da biste je napravili biće vam potrebna dodatna oprema i novac da biste je nabavili.
- Morate imati destilat od dunje, čija se mala količina dodaje u kašu od dunje dok fermentira, što pomaže da se naknadno poveća sadržaj alkohola. Međutim, ovo je takođe prilično složen i skup proces koji je takođe teško sprovesti, pa se zbog toga retko radi, jer većina ljudi nema ni iskustva ni znanja kako da to uradi. Rizik sa ovim procesom je da će fermentacija biti prerano zaustavljena;
- Destilacija rakije od dunje je prilično specifičan proces jer je kaša koja se destiluje veoma gusta. Kao i kod drugih vrsta rakije, dunja se destiluje u aparatima koji koriste paru za zagrevanje. Sve posude za destilaciju takođe moraju biti veoma dobro očišćene kako bi se izbegao rizik od aromatizacije drugim mirisima i ukusima od pripreme drugih vrsta rakije.
Odležavanje rakije od dunje
Dunjevača dobro reaguje na starenje, veoma je prijatna i svežeg ukusa. U poslednje vreme tražena je dobro odležala rakija od dunje. S obzirom na to koliko je teško pronaći pravu rakiju od dunje, svi proizvođači traže načine da je brže prodaju kako bi nadoknadili novac uložen u pripremu.
Rakija u malim količinama je korisna za određena stanja, ali imajte na umu da rakija negativno utiče na pritisak i rakija može imati nepovratne efekte na srce. Zato budite informisani i zdravi, a pre svega – ne preterujte sa alkoholom!
Komentari