Sušenje trnjina je odličan način da se ovo voće sačuva na duži period i da se kasnije koristi u razne svrhe, kao što je pravljenje čajeva, sirupa, kompota ili čak i slatka. Evo koraka koje treba slediti da biste uspešno osušili trnjine:
Sušenje trnjina korak po korak
1. Berba trnjina - Trnjine su najbolje za sušenje kada su potpuno zrele. Zreli plodovi su obično tamnoplave ili crne boje, a koža im je blago matirana. Preporučuje se da ih sakupljate nakon prvih hladnih dana ili čak posle prvog mraza, jer tada njihov opori ukus omekšava;
2. Priprema trnjina - dobro ih operite mlakom vodom da biste uklonili prljavštinu, pesak ili insekte.
Ocedite vodu i pažljivo osušite voće čistom krpom ili kuhinjskim papirom;
3. Sušenje trnjina na vazduhu - Da biste to uradili, raširite trnjine u tankom sloju na čistu mrežicu, papir za pečenje ili pamučnu krpu.
Postavite voće na mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha, dalje od direktne sunčeve svetlosti, kako biste izbegli gubitak vitamina. Potkrovlje, šupe ili čak provetrene sobe su dobre opcije.
Proces sušenja može trajati 1 do 2 nedelje, u zavisnosti od vlažnosti i temperature. Redovno proveravajte voće i povremeno ga okrenite da se ravnomerno osuši;
4. Sušenje u sušari za voće ili u rerni
Ako želite brži rezultat, možete koristiti sušaru za voće ili rernu.
Sa aparatom za sušenje, podesite temperaturu na oko 45-50 stepeni i sušite trnjine 8-12 sati, povremeno ih proveravajući. Gotove su kada postanu čvrste i smanjene u veličini, ali ne bi trebalo da budu previše čvrste ili pregorele.
Ako koristite rernu, zagrejte je na najnižu moguću temperaturu (oko 50-60 stepeni). Raširite trnjine na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite rernu malo otvorenu da vlaga izlazi. Sušenje u rerni traje oko 6-10 sati, a važno je da ih okrećete svakih nekoliko sati;
5. Čuvanje sušenih trnjina – ostavite ih da se ohlade i stavite u hermetički zatvorene posude kao što su staklene tegle ili plastične posude.
Čuvajte ih na tamnom, suvom mestu, kao što je orman ili ostava. Ovako osušene trnjine mogu trajati i do godinu dana;
Saveti za sušenje trnjina
Za bolji kvalitet, proverite voće tokom sušenja i uklonite sve plodove koji počnu da trunu ili ne izgledaju dobro.
Osušene trnjine su odličan sastojak za čajeve, jer zadržavaju svoju kiselost i aromu. Takođe se mogu koristiti u receptima za džemove ili čak u likerima.
Pogledajte još i sve koristi od trnjina.
Komentari