Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravilno odmrzava riba?

Kako se pravilno odmrzava riba?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
2241
Kako se pravilno odmrzava riba?

Prilikom odmrzavanja i čuvanja ribe u zamrznutom stanju dolazi do značajnih histoloških promena od kristala leda. Takođe dolazi do denaturacije dela mišićnih proteina, zbog čega se, kada se riba odmrzne, njena struktura teško obnavlja i nikada u potpunosti.

Riba se odmrzava tako da se njena nutritivna vrednost ne smanjuje. Tehnolozi upozoravaju da se smrznuta riba ne sme stavljati u toplu ili vruću vodu. Počeće da gubi ne samo mišićni sok, već i mineralne supstance zajedno sa njim, a takođe će početi da apsorbuje vodu (težina ribe će se povećati za 5-10%), vlakna će početi da se izdužuju.

Za odmrzavanje riba se potapa u slanu hladnu vodu (10 g soli na 1 litar vode). Vreme odmrzavanja zavisi od veličine ribe i varira od 1 do 4 sata. Ribu je najbolje odmrznuti u hladnoj vodi uz sledeći uslov: za 1 kg ribe potrebna je zapremina vode jednaka 2 litra sa jednom kašičicom soli rastvorenom u njoj.

Sa ovom vrstom odmrzavanja, riba će postepeno apsorbovati vodu i njena težina će se povećati za oko 10%. Ovo će biti neka vrsta kompenzacije za gubitak vlage, što je neizbežno kada se riba skladišti u zamrznutom stanju. Gubitak minerala biće nadoknađen kuhinjskom solju rastvorenoj u vodi.

Odmrzavanje zamrznute ribe se može obaviti na tri načina:

1) velike ribe iz roda jesetri se odmrzavaju na vazduhu na sobnoj temperaturi tako što se stavljaju na stolove ili police i čuvaju 4 do 10 sati u zavisnosti od veličine ribe. Veliki blokovi ribljih fileta iz industrijske proizvodnje se tokom dana odmrzavaju na papiru u hladnoj prostoriji do temperature debljine sloja od -2 stepena, dok se odmrznuti spoljni slojevi fileta periodično odvajaju od bloka;

2) u vodi na temperaturi od 15 stepeni, male ribe se odmrzavaju za 2-2,5 sata, velike ribe - 4-5 sati. Povećanje vremena odmrzavanja dovodi do pogoršanja kvaliteta ribe. Da bi se smanjio gubitak mineralnih supstanci, natrijum hlorid se dodaje u vodu u količini od 7-13 g / l. Kod ovog načina odmrzavanja, komercijalna težina ribe se povećava za 5-10% zbog upijanja vode;

3) kombinovano odmrzavanje nekih vrsta nepodeljenih okeanskih riba (squam, goby, sardinops, itd.). Stavlja se u hladnu vodu 30 minuta, a zatim odmrzava na vazduhu do temperature debljine mišića od 0 stepena. Odmrznuta riba se ne skladišti, već se odmah koristi za kuvanje.

Pogledajte i kako očistiti krljušti ribe, kako da prepoznate svežu ribu i saznajte zašto je riba tako korisna za naše zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni
.