Klanje petla je delikatan proces koji zahteva pažnju i brigu da bi bilo humano i efikasno. Važno je pravilno se pripremiti i poštovati etičke i higijenske principe. Evo koraka za klanje petla:
Priprema alata i mesta
Oštri noževi:Trebalo bi da koristite dobro naoštren nož da biste napravili čist i brz rez;
Posuda za krv: Pripremite posudu ili kofu u koju ćete ispustiti krv.
Veliki lonac tople vode (ne ključale): Da bi se lakše očupalo perje nakon klanja.
Higijenski uslovi: Izaberite čisto mesto za rad, najbolje na otvorenom ili u dobro provetrenom prostoru. Mora se održavati čistoća kako bi se izbegla kontaminacija mesa.
Imobilizacija petla
Imobilizacija je važna kako bi se smanjio stres za životinju i sprečile povrede. Možete uhvatiti petla za noge i krila, držeći ga čvrsto.
Humano klanje
Za humano klanje, najčešće korišćena metoda je presecanje grla:
Čvrsto držite petla i ispružite mu vrat kako biste otkrili mesto reza.
Napravite brz i dubok rez u predelu grla tako da presečete glavne krvne sudove (arterije i vene) bez uticaja na traheju (dušnik). Ovo će dovesti do brzog odliva krvi, a petao će skoro odmah izgubiti svest.
Ceđenje krvi
Nakon što ste presekli grkljan, pustite petla da se dobro ocedi, tako što ćete ga držati iznad za to pripremljene posude ili kofe. Pražnjenje obično traje nekoliko minuta.
Potapanje u toplu vodu
Kada se krv potpuno iscedi, petla treba potopiti u toplu vodu (oko 60-70 stepeni) na 30-60 sekundi. Ovo olakšava čupanje perja. Pazite da ga ne držite predugo da ne biste oštetili kožu.
Čupanje perja
Počnite da čupate perje dok je petao još topao. Veće perje se uklanja nežnim potezanjem, dok se sitnije može ukloniti pažljivijim pokretima.
Čišćenje i sečenje petla
Kada se petao očerupa, pređite na sečenje:
Uklanjanje iznutrica: Napravite mali rez u donjem delu stomaka (blizu anusa) i pažljivo izvucite iznutrice. Pazite da ne pocepate creva da ne biste kontaminirali meso.
Uklanjanje glave i donjeg dela nogu: Odsecite glavu i noge na zglobovima ako je to potrebno za kuvanje ili čuvanje.
Pranje petla
Nakon sečenja petla, dobro isperite meso hladnom vodom da biste uklonili krv i preostalu prljavštinu.
Čuvanje petla
Ako ne planirate da odmah kuvate petla, ohladite ili zamrznite meso.
Etička razmatranja
Humano postupanje prema životinjama je neophodno. Pre klanja se preporučuje da se uverite da petao ne doživi preterani stres. Ovo nije samo zbog etike, već i poboljšava kvalitet mesa.
Ako niste sigurni u tehniku, možda ćete želeti da potražite pomoć od iskusne osobe ili da se konsultujete sa veterinarom o pravilnim i humanim metodama klanja.
Pogledajte i saveti za kuvanje petla, kao i najvažnije stvari pri kuvanju petla. Obavezno isprobajte recepte sa petlom na sajtu.
Komentari