Jujuba, kineska urma ili žižula je malo listopadno drvo koje dostiže visinu do 4-5 metara. Njegovo voće je veoma egzotično i korisno. Ako želite da gajite jujubu kod kuće, treba da znate da nije posebno zahtevna, ali ipak postoje neke suptilnosti u njenom uzgoju.
Jujuba se razmnožava reznicama ili semenom. Izdanci zadržavaju kvalitete matične biljke potpuno nepromenjene i ne zahtevaju naknadno oplemenjivanje. Semenke su vrlo slične onima u urminoj palmi.
Imajte na umu jednu važnu osobinu – ako ne uspete da posadite seme odmah po vađenju iz ploda, moraćete da uradite tzv. raslojavanje. Ovaj proces se odvija na niskim temperaturama i vlažnom okruženju – stavite ih u vlažnu salvetu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider.
Otvorite ih dva puta mesečno da provetrite. Posadite seme u proleće u bašti i očekujte klijanje za oko 60 dana. Dobra stvar je što jujuba uopšte ne zahteva mnogo nege, nema neprijatelja i ne oboleva, nema potrebe za prskanjem protiv bolesti. Redovno je zalivajte.
Pročitajte i za šta je jujuba korisna, kako se jede jujuba ili naučite kako se suši jujuba kod kuće i kako se pravi čaj od jujube.
Komentari