Bonapeti.rs»Saveti»Zašto pita ne narasta?

Zašto pita ne narasta?

Zašto pita ne narasta?

Pita je jedno od najomiljenijih jela u našoj kuhinji, ali ponekad rezultat nije tako impresivan kao što očekujemo.

Umesto da postane vazdušasta, zlatna i lagana, može ostati ravna, kompaktna, pa čak i masna.

Zašto se ovo dešava? Razlozi mogu biti mnogi – od pogrešno odabranih sastojaka do grešaka u pečenju pite.

Evo glavnih faktora koji mogu da spreče pitu da naraste, a mi ćemo vam dati savete kako da izbegnete ove uobičajene greške.

Kvalitet kora – osnova dobre pite

Jedan od najčešćih razloga zašto pita ne narasta je izbor kora. Ako su kore previše tanke ili previše vlažne, neće moći da zadrže dovoljno vazduha da narastu tokom pečenja. Takođe, ako su previše suve i krhke, testo se neće moći dobro razviti. Najbolja opcija je da koristite sveže ili domaće razvijene kore, koje zadržavaju više vazduha između svojih slojeva.

Proporcija nadeva

Još jedna važna stvar je ravnoteža između kore i nadeva. Ako je nadev pretežak (na primer, sadrži previše sira, jaja ili masti), kore neće moći ravnomerno da narastu. Važno je ne preterivati sa količinom nadeva, već ga ravnomerno rasporediti između slojeva tako da svaki sloj ima dovoljno prostora za narastanje.

Previše ili premalo masnoće

Masnoća je važan element za lepu, hrskavu i vazdušastu pitu, ali previše masnoće može imati suprotan efekat. Ako se kore natope sa puno maslaca ili ulja, postaju teške i ne mogu se naduti prilikom pečenja. S druge strane, ako ima premalo masnoće, kora se može osušiti i postati tvrda umesto da se naduva.

Tečni sastojci – prijatelj ili neprijatelj

Priprema nadeva je važan korak u pripremi mekane pite. Obično uključuje jaja, mleko, kiselo mleko ili gaziranu vodu, što pomaže u narastanju testa. Ako je nadev previše tanak ili pretežak, može da nakvasi kore i učini ih neurednim umesto da se naduju. Važno je pronaći ravnotežu - dovoljno tečnosti da se održi sočnost, ali ne toliko da pita bude teška.

Temperatura rerne

Jedna od najčešćih grešaka je pogrešna temperatura rerne. Ako je temperatura preniska, pita će se peći sporo i ostati sabijena. Ako je previsoka, može izgoreti spolja pre nego što unutrašnjost pravilno naraste. Najbolja temperatura za pečenje pite je oko 180-200 stepeni, a preporučuje se pečenje na srednjem nivou rerne.

Nepravilno raspoređene kore

Način na koji raspoređujete kore takođe je važan. Ako su previše čvrsto presavijene ili previše čvrsto smotane, vazduh neće moći da cirkuliše između njih i neće narasti. Da bi pita bila vazdušasta, kore treba slagati u slojeve tako da između njih bude dovoljno prostora za stvaranje vazdušnih džepova.

Otvaranje rerne tokom pečenja

Mnogi ljudi prave grešku tako što prerano otvaraju rernu da bi proverili da li se pita dobro peče. Ovo naglo snižava temperaturu u rerni i može prouzrokovati da pita padne, posebno ako sadrži sodu bikarbonu ili prašak za pecivo, koji deluju samo na visokim temperaturama. Najbolje je sačekati najmanje 20-25 minuta pre otvaranja rerne.

Pogledajte takođe šta se nalazi u 100 g pite, kao i kako se pita uvija u rolat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni