Lazanja je naziv jedne od najstarijih i najpoznatijih testenina. Obično je pravougaonog oblika, napravljena od testa na bazi brašna i jaja. Kada se skuvaju, pravougaone kore za lazanju se ocede i na njih se nanosi fil koji varira u zavisnosti od različitih lokalnih tradicija.
Postoje verzije lazanja, koje zahtevaju prethodno kuvanje testenine pre punjenja ili dodavanja sosa, a zatim pečenje. Postoje komercijalne verzije koje omogućavaju da se testenina prelije sa više tečnih sosova u plehu za pečenje kako bi testenina omekšala tokom kuvanja.
Sosovi mogu biti na bazi paradajza i mesa, sira, pesta ili čak povrća i bešamel sosa. Takođe se na vrhu nalazi sloj parmezana (Parmigiano Reggiano) i peče se duže vreme, što zavisi od vrste kori za lazanje.
Lazanje je jedan od simbola italijanske kuhinje širom sveta. Lazanja bolonjeze je dobro poznata u inostranstvu, pripremljena je sa bešamel sosom začinjenim muškatnim oraščićem, belim ili crnim biberom i sosom od mesa začinjenim bosiljkom, origanom, celerom, belim lukom u prahu, alevom paprikom itd.
Napolitanska verzija ovog recepta uključuje paradajz sos, mocarelu, ćuftice i rikota sir među sastojcima. Način pripreme lazanje zavisi od toga gde se nalazimo.
Pogledajte i kako da sprečite da se listovi lazanje slepe i naučite kako da zamrznete lazanje. A od recepata, obavezno isprobajte naše recepte za lazanje sa spanaćem ili omiljenu lazanju sa pečurkama.
Komentari