Blanširajte luk da biste ublažili njegov oštar ukus. Blanširanje luka takođe olakšava njegovo ljuštenje, a može čak i učiniti da vam oči manje suze kada ga sitno seckate pre nego što ga dodate u jela sa lukom.
Blanširanje omekšava spoljašnji mesnati sloj luka. Ako ne koristite ovaj sloj u čorbi od luka ili sosu, sačuvajte ga za pravljenje bujona od povrća.
Kako se blanšira luk?
Operite luk i odsecite mu krajeve. Napunite veliku posudu do 3/4 ledom i dodajte hladnu vodu. Isecite opran luk na kolutove nožem.
Dovedite vodu u drugoj šerpu do ključanja na srednje niskoj vatri i dodajte kolutove luka.
Kada voda proključa, blanširajte kolutove luka oko minut ili dva.
Ocedite luk iz vode u cediljci kada isteknu minuti za blanširanje i prebacite ga u posudu sa ledenom vodom. Ohladite luk u vodi oko četiri do pet minuta.
Zatim izvadite kolutove crnog luka iz vode. Oljuštite ih ako ćete ih odmah koristiti za janiju od luka ili ih ostavite da se osuše na vazduhu tako što ćete ih čuvati nepokrivene na sobnoj temperaturi.
Komentari