Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravimo hleb bez glutena

Kako da napravimo hleb bez glutena

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako da napravimo hleb bez glutena

Sporno je pitanje da li se intolerancija na gluten javlja kod sve većeg broja ljudi, ili jednostavno lekari sve preciznije prepoznaju simptome celijakije i postavljaju tačnu dijagnozu ljudima, koji godinama pate od neobjašnjivih gasova, problema sa stomakom, nedostatka vitamina i td. Jedna stavr je neosporna - gluten, onaj biljni protein, koji je sastavni deo brojnih žitarica, je uzročnik preko 55 oboljenja. Iz tog, ali i brojnih drugih razloga sve popularniji postaju hlebovi bez glutena.

Ali da li, i kako možemo da napravimo hleb bez glutena u domaćim uslovima i kakva brašna možemo da koristimo za njihovu pripremu - pitaju se pristalice zdrave ishrane. Za pripremanje hleba bez glutena mogu da se koriste različiti izvori skroba, kao heljda, sirak, slatki kesten, leblebije, pa čak i grašak - izbor je veliki, zavisi samo od vašeg ukusa. Najčešće se koriste različite kombinacije od nabrojanih, u zavisnosti od željenog krajnjeg rezultata.

Naprimer heljdino brašno se dobro peče, ali neki ljudi ne vole njegov specifičan, jak ukus i smatraju da se teško vari. Brašno od sirka nije preporučljivo za samostalnu upotrebu, ali u kombinaciji sa pirinčanim brašnom i brašnom od leblebija bićete prijatno iznenađeni krajnjim rezultatom.

Ljubitelji keksova i kolača više vole smesu brašna od sirka i brašna od slatkog kestena. Preporučuje se da se brašna od graška i brašno od leblebija koriste samo kao dodatak mešavini drugih brašana, zato što imaju prejak ukus.

Postoje neke specifičnosti prilikom pripremanja hleba bez glutena. Pre svega, kada se mesi dobija se lepljivo i vlažno testo, zabog toga ne brinite ako se to desi i vama. Prepuručuje se da najpre dobro izmešate suve sastojke, i da tek nakon toga dodate tečne, ne preterujući u mešanju.

Testo ne treba da stoji, zato što će izgubiti strukturu, već treba odmah da se stavi u rernu da se peče. Prilikom sipanja u sud za pečenje, testo ne treba da bude deblje od 2,5 cm. Hleb bez glutena se peče na 200 stepeni, a da li je pečen proverava se čačkalicom, koja se zabada u sredinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni