Kajzer pršuta je izuzetan specijalitet, čiji fini ukus i aroma naglašavaju nijanse prefinjenih crvenih vina. Za razliku od obične pršute, koja je često veoma suva, do stepena u kome meože da bude čak i žilava, kajzer pršuta ima delikatnu strukturu mesa i neverovatnu aromu. Ali odakle dolazi naziv kajzer pršuta i zašto se ne može sresti u recimo nemačkoj ili austrijskoj kuhinji?
Naziv Kajzer pršuta dolazi od nemačke reči za cara - Kajzer. Termin se koristi, da bi označio proces obrade mesa, prilikom koje se dobija carski ukus i aromu, ili drugim rečima - kajziranje daje namirnicama carski spoljašnji izgled i ukus.
Važno je da naglasimo, da kajzerovanje mesa ne treba mešati sa njegovim usoljavanjem i sušenjem, što je sasvim drugačija vrsta obrade. Obično se kajzerovanje pravi posle sušenja mesa, pošto kajzerovanjem pršuta dobija koricu na površini, čiji je cilj da sačuva sočnost mesa duže vreme i da ga sačuva od isušivanje. Po pravilu, kajzerovana pršuta se pravi isključivo od posnog mesa, kao što je svinjski kare.
Komentari