Jednozrna pšenica je jedna od najstarijih hranljivih namirnica, poznatih u čovečanstvu. Ona pripada porodici žitarica. Jednozrna pšenica je izuzetno bogata proteinima, odličan je antioksidans i ima neverovatna lekovita svojstva.
Smatra se da je jednozrna pšenica jedna od najranije kultivisanih vrsta pšenice, o čemu svedoče zrna divlje pšenice, otkrivena u arheološkim nalazištima u regionu Bliskog Istoka, koja datiraju od epipaleolita.
Zrna jednozrne pšenice nisu jednostavna za obragu. Da bi se samlelo brašno, prvo treba da se oslobode od četiri sloja ljuski, što prizvodnju brašna od jednozrne pšenice čini skupljom. Sa druge strane, jednozrna pšenica ne prima štetne materije iz zemljišta i ne može da bude tretirana hemijskim sredstvima za ubrzavanje rasta, što je čini biološki čistom.
Jednozrna pšenica ima široku primenu u kulinarstvu. Može da se koristi za pripremu salata ili da se konzumira kuvana sa ćetenom, medom i orašastim plodovima. Zrna jednozrne pšenice se očiste, zaliju mlakom vodom i kuvaju oko 45 minuta dok ne omekšaju.
Sa jednozrnom pšenicom možete da pripremite punjenu papriku i musaku.
Komentari