Špargla sa šunkom i sosom od meda ili špargla sa parmezanom i kačkavaljem za većinu ljudi na Balkanu zvuči egzotično. Ili bar za one koji ne znaju, da je početkom XX veka Bugarska bila najveći proizvođač špargle u Evropi. Posle 1944. godine ovo povrće je proglašeno buržoaskim i proizvodnja je zabranjena.
Špargla ima izuzetno kvalitetan ukus, bere se od početka aprila do kraja juna i u kulinarstvu su poznate tri vrste - bela, zelena i ljubičasta.
Kod izbora špargle sa pijace treba da kupujete samo čvrste, glatke i zatvorene pupoljke. Špargla je prilično kvarljiva i može da se čuva u frižideru sa vodom ne duže od tri dana.
Čišćenje špargle je prilično lako. Mladim šparglama treba odseći stabla i poravnjati ih. Starije špargle možete pažljivo oguliti ljuštilicom od pupoljaka prema korenu.
Nakon što ste očistili špargle, možete da pripremite neki od naših ukusnih recepata sa šparglama.
Pogledajte takođe kako se blanširaju špargle i kako se kuvaju špargle.
Komentari