Kuvanje na pari je jedan od relativno sporijih načina kulinarske obrade. On se primenjuje kod namirnica, deserata, kremova i td., kod kojih postoji opasnost da zagore, ako su izloženi direktnoj toploti.
Postoji nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate, ako želite da uspete u kuvanju na pari. Najpre treba da pripremite dve posude - veću i manju, s tim što u veću treba da sipate vodu, a u manju - željene namirnice.
Kuvanje na pari obavezno počinje sa vrelom vodom, ni u kom slučaju sa mlakom ili hladnom. Kada deo vode ispari, treba da dolijete ponovo vrelu vodu, da bi se sačuvala temperatura kuvanja.
Preporučujemo vam da na dno posude stavite rešetku ili podmetač od debele hartije, koja će umekšati, amortizovati mehuriće vazduha, koji se pojavljuju kada voda vri, tako će i krem ili sos biti kompaktni, bez mehurića.
Kuvanje na pari omogućuje vam da iznenadite porodivu ukusnim krem-karamelom, ili da pripremite mekan i ukusan čokoladni krem za tortu.