Pripremanje ušećerene kore od limuna ili ušećerene kore od pomorandže nije nimalo teško, ali oduzima relativno dugo vremena. Za jednu dozu neverovatno ukusnih i osvežavajućih ušećerenih kora od limuna trebaće vam 6-7 limuna, 2 šolje kristal šećera i 3 šolje vode.
Prethodno koru limuna treba dobro oprati četkom, sapunom i toplom vodom, da biste maksimalno uklonili tragove hemikalija, kojima je tretiran limun.
Posle toga oštrim nožem ili ljuštilicom se pažljivo ogule, tako da se izbegne beli deo. Njega obavezno treba ukloniti, zato što daje prilično gorak ukus kori od limuna.
Oljuštene korice limuna nasecite na tanke trakice ili male kvadratiće, i prokuvati ih u malo vode. Prva voda (po želji i druga) se baca, nakon toga se trakice zajedno sa šećerom prelivaju sa dve šolje vode i ostave da provre na tihoj vatri.
Trakice se kuvaju dva sata na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Kada postanu providne i kada se sirup potpuno zgusne, skidaju se sa vatre i ređaju na papir za pečenje, da bi se ovedile.
Po želji, ušećerene kore od limuna možete nekoliko puta uvaljati u kristal šećer, dok je ne pokrije sa svih strana. Ušećerene limunove kore možete čuvati u teglici sa šećerom, ili u tegli sa sirupom od kuvanja. One dugo čuvaju kvalitet ukusa i spremne su da u svako vreme dodaju neodoljivu aromu vašim slatkišima, kao i različitim jelima od teletine, jelima sa pačetinom i td.
Komentari