Hrabro možemi reći, da su mekike jedan od omiljenih doručaka na našim prostorima. Ne postoji domaćica, koja bar jednom u životu nije probala da iznenadi porodicu ukusnim i toplim mekikama, upravo izvađenim iz tiganja.
Naravno, koliko ima domaćica, toliko će se i recepata za testo za mekike naći.Osnovno za sve vrste testa je da ih treba zamesitisa brašnom, kiselim mlekom, i kao aktivna supstanca se koristi soda bikarbona.
Možete da zamesite testo za mekike još prethodne večeri, da ga čuvate u frižideru, a ujutru da na brzinu ispržite ukusne mekike. Najrasprostranjeniji recept za mekike sadrži 1 jaje, 500 g brašna, 1 kašičicu sode i 200 g kiselog mleka.
Namirnice se promešaju u dubokoj posudi i umese se. Od dobijenog testa se napravi 4-5 loptica, koje se razviju u koru i seku modlama za kolače, nožem ili čašom. Mekike se prže u dubokom ulju dok ne dobiju zlatastu boju i serviraju se sa šećerom u prahu, domaćim slatkom od smoklava ili sirom po izboru.
Komentari