Kako se pravi zaprška za jagnjeću čorbu?

Kažu da je jagnjeća čorba prava klasika. U većini slučajeva, recept za njenu pripremu majka predaje kćerki. Tradicionalno, jagnjeća čorba je obavezna za seoske slave i okupljanja, za kurban, za porodična okupljanja ili jednostavno za sve koji vole da jedu supe čorbe koje ugrevaju dušu.

Prilikom pripreme lepe jagnjeće čorbe, važno je ne samo to što ćete odabrati meso i iznutrice, već i kako ćete napraviti zapršku za gotovu čorbu. Dobra zaprška je u stanju da prikrije neke manje greške prilikom pripreme čorbe, kao i da običnu čorbu pretvori u pravi praznik za čula.

Tradicionalno, jagnjeća čorba se začinjava sa takozvanom kuvanom zaprškom od jaja, kiselog mleka i brašna.

U tiganju zagrejeta malo ulja ili maslaca i upržite 1 kašiku brašna. Kada se uprži, tiganj se sklanja sa vatre i uz neprestano mešanje, dodaju se prethodno umućena jaja i kiselo mleko.

Energično se promeša kako bi se dobila glatka konzistenciju i stavlja se na vatru gdje se zagreva da se zgusne, ali bez ključanja. Tako pripremljena zaprška se dodaje u jagnjeću čorbu minut pre uklanjanja čorbe sa vatre.

Naravno, klasična jagnjeća čorba može se napraviti i sa običnom zaprškom od žumanaca i kiselog mleka. 1-2 žumanca umute se dobro sa kiselim mlekom, a zatim se postepeno razređuju čorbom i kada se dobro razredi, polako se sve ulije u gotovu čorbu.

A za stvarno majstorski rezultat u pripremi jagnjetine čorbe, u već zaprženu čorbu, dodajte još jednu zapršku sa malo aleve paprike i prezlama.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji