Kako se čuva suši?

Kako se čuva suši?
Fotografije: bonapeti.rs

Odavno više ne moramo ići u Japan da uživamo u tradicionalnim azijskim delikatesima. Danas se na mnogim mestima i u našoj zemlji nudi najpoznatije japansko jelo - suši. Štaviše, sve više domaćica preferira da pripremi svoj suši.

Pošto priprema sušija kod kuće nije lak posao, često ga domaćice pripremaju prethodnog dana. I onda se pojavljuje pitanje kako sačuvati suši.

Svaki japanski šef kuhinje će na ovo pitanje odgovoriti kratko i jasno - suši se ne čuva! Suši se odmah nakon pripreme i konzumira. Ali pošto ovo nije Japan mi smo praktičniji u tim stvarima.

Ako ste pripremili suši, a do dolaska gostiju ima još najmanje nekoliko sati, možete da čuvate suši u frižideru nakon što ga prvo upakujete pažljivo u providnu foliju.

To se radi zbog toga što pirinač lako preuzima miris druge hrane, čak i kada se čuva u frižideru.

Nije poželjno čuvati suši duže od 12 sati, čak i u frižideru. To je tako zbog činjenice da se većina vrsta sušija priprema od sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe, što može biti potencijalno opasno za razvoj patogenih bakterija, a time može dovesti i do stomačnih tegoba.

Iako su evropski propisi za pripremu sušija strogi i on ne bi trebalo da se priprema od sveže ribe, već od sirove ribe koja je zamrznuta na - 20 stepeni u trajanju od najmanje 24 sata, kod nepravilnog skladištenja postoji potencijalni zdravstveni rizik.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji